Szárnyal a Néppárt, gyengül az FPÖ Ausztriában

Vágólapra másolva!
Előretört az Osztrák Néppárt (ÖVP), Ausztria Kommunista Pártja (KPÖ) szenzációs eredményt ért el, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) viszont korábbi szavazatainak túlnyomó részét elvesztette vasárnap Stájerország székhelyén, Grazban a nagy érdeklődéssel várt helyhatósági választásokon. A voksolást azért kísértze különös érdeklődés, mert Grazban tartottak először választásokat a november 24-i előre hozott parlamenti választások óta.
Vágólapra másolva!

Novemberben az ÖVP elsöprő sikert aratott ugyan, egyelőre nincs előrelépés a kormányalakításban. Ezért Grazot Ausztriában afféle próbakőnek tekintették. Az előzetes végeredmény szerint minden eddiginél csekélyebb - 57,31 százalékos - részvétel mellett az ÖVP 35,98 százalékot szerzett, ami 12,77 százalékkal több az 1998-as eredménynél és bőven elég volt az első helyhez. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 25,71 százalékot kapott és 5,19 százalékkal maradt el korábbi eredményétől. Ezzel a párt a Bécs után legerősebb központjának tartott Grazban is a második helyre szorult, akárcsak országos szinten.

Ausztria Kommunista Pártja (KPÖ) 1998-hoz képest 13,8 százalékkal javított és 20,94 százalékot szerzett. Az FPÖ-re a választók 8 százaléka, a korábbinál 18,78 százalékkal kevesebb szavazott, s 6,37 százalékukkal még a Zöldek is megelőzték az FPÖ-t.

A KPÖ szenzációs sikere nagyrészt Ernst Kalteneggernek, a városi pártszervezet vezetőjének köszönhető, aki 1998 óta Ausztriában az egyetlen kommunista városi tanácsos. A grazi eredmény messze felülmúlja a párt többi szervezetének eredményét. Stájerországban például a tartományi választáson a KPÖ 2000-ben, korábbi eredményét megduplázva is csak 1,03 százalékot szerzett.

Vasárnap Felső-Ausztriában mezőgazdasági kamarai választásokat is tartottak, s ott ugyancsak előretört az ÖVP, az SPÖ, és a Zöldek pártja is javított valamelyest korábbi eredményén, míg az FPÖ jelentősen visszaesett.