A CDU is kizárja az antiszemita képviselőt

Vágólapra másolva!
A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hesseni szervezete pénteken elindította a kizárási eljárást Martin Hohmann képviselő ellen, akit az a vád ért, hogy októberben antiszemita tartalmú beszédet mondott választói előtt.
Vágólapra másolva!

Martin Hohmannt egy héttel ezelőtt már kizárták a kereszténypártok (CDU,CSU) parlamenti frakciójából, a pénteken elindított eljárás végén a képviselő a CDU soraiból is kikerülhet. Hohmann a hesseni CDU tagja, a tartomány egyik választókörzetéből került be a képviselőházba (Bundestag).

Hohmann, akadémikus kérdésfelvetés formájában, az 1917-es orosz forradalommal kapcsolatos antiszemita kliséket felhasználva, azt fejtegette, hogy amennyiben a németeket a náci múlt miatt sommásan "bűnös népnek" minősítik, ugyanez elmondható lenne "a zsidókról is", mivel számos zsidó származású játszott közvetve vagy közvetlenül szerepet a véres oroszországi eseményekben.

Politikai szinten és szempontból Németországban a problémát főleg abban látták, hogy Hohmann egy másik, vélt, vagy valós kataklizma emlegetésével, párhuzamba állítással megpróbálta viszonylagossá tenni a holokauszt semmivel össze nem vethető szörnyűségét.

A kereszténydemokrata unió vezetése először feddésben részesítette Hohmannt, s messzemenő következményeket csak egy újabb hasonló esetre helyezett kilátásba. A nyilvános nyomás azonban csak nem hagyott alább - miközben Hohmann-nak szép számmal pártolói is akadtak -, s végül Angela Merkel, az unió és az uniópártok frakciójának vezetője, fordulatot hajtva végre, javasolta a képviselő kizárását a frakcióból.

A dilemma az unió vezetése számára abban jelentkezett, hogy nem akarták eltaszítani a nemzeti konzervatív és katolikus köröket, ugyanakkor egy hosszan elhúzódó, antiszemitizmust emlegető vitában és támadássorozatban az unió számára a politikai lebénulás veszélye is fennállt.

A CDU partnerpártja, a bajor keresztényszociális unió (CSU) már hamarabb kiállt a személyi konzekvenciák mellett, erősítve ezzel pozícióját a CDU-val szemben. Martin Hohmann választott képviselő, ezért nem távozott a Bundestagból, hanem függetlenként ténykedik tovább. A CDU hesseni szervezete azonban pénteken megakadályozta, hogy Hohmann küldöttként részt vegyen az unió közelgő lipcsei kongresszusán.