Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy oroszországi bírónőt

Kétévnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek az oroszországi Habarovszkban egy bírónőt, aki engedélyezte, hogy árva gyerekeket örökbeadjanak az Egyesült Államokba.

A bíróság döntését azzal indokolta, hogy Galina Antusevics nem adott lehetőséget a gyermekek oroszországi örökbeadására, a bírói út mellőzésével hozott döntést az örökbeadási ügyekben, és nem készített megfelelő dokumentumokat sem az eljárásokról.

Az ügyész szerint Antusevics azért kapott enyhe büntetést, mert nem kért pénzt az ügymenet gyorsításáért, és tettében a gyermekek sorsáért érzett aggodalom vezette.

A bírónő - aki maga is gyermekotthonban nőtt fel - a Moscow Timesnak elmondta: ezeknek a gyerekeknek kevés esélyük lett volna arra, hogy hazájukban jussanak örökbe fogadó szülőkhöz. A bírónő úgy gondolja: őt az amerikai örökbefogadásokkal szemben Habarovszkban eluralkodó általános ellenérzés miatt állították pellengérre.

Amerikaiak nagy számban adoptálnak gyermekeket Oroszországból, de ez a gyakorlat egyre nagyobb bírálatot vált ki, mert sokan úgy vélik, hogy az Egyesült Államokban visszaélések történnek az örökbefogadásokkal kapcsolatban.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)