A pápa betegsége miatt nem tudta megtartani a nyilvános kihallgatást

Elmaradt szerdán Rómában az e napon szokásos pápai nyilvános kihallgatás. A pápa már Grúziában súlyosan megfázott, egész testében remegett, emiatt állandóan támogatni kellett. A kedd este hazaérkező II. János Pál a riportereknek azt mondta: „Istennek hála, hogy visszatértem Rómába."

A pápa már grúziai látogatásán rosszul volt, látni lehetett remegő bal kezét, miközben II. Ilija katholikosszal együtt gyertyát kellett elhelyeznie a gyertyatartóban. A pápa annyira kimerült volt, hogy a pátriárkának kellett támogatnia. Amikor pedig gépe Rómában landolt, titkárának kezére támaszkodva jött le a lépcsőn, amire eddig nem volt példa.

Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő határozottan tagadta, hogy Parkinson-kórról lenne szó, melynek tüneteit 1992-ben vélték először felfedezni, amit a Vatikán folyamatosan tagad.

A szóvivó szerint csupán „a pápa szervezetét megviselte a hideg, tekintettel arra, hogy a meleg indiai éghajlatról hirtelen érkezett Grúzia hűvös ege alá". Giorgio Ribotta sebész, aki három évvel ezelőtt vakbéllel operálta II. János Pált, kifejtette: egy ilyen utazás bárkit rendkívüli módon megviselt volna, hát még a hetvenkilenc éves öregembert.

A pápán az utóbbi tíz évben több műtétet is végrehajtottak, többek között daganatot vettek ki a beléből, vakbéllel, váll- és combnyaktöréssel operálták.

A pápa az ezredfordulón két külföldi utat is tervez: az egyiket Irakba, a másikat a Szentföldre.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.

(MTI)