Ismét Koszovó függetlensége mellett foglalt állást Hashim Thaqi, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg politikai szárnyának volt vezetője. A politikus szerint ugyanakkor az albánok nem kívánják Nagy-Albániát megteremteni. Thaqi úgy véli: Koszovót nem fenyegeti újabb háború, mert a nemzetközi jelenlét a békét erősíti.

A politikus a Globus című zágrábi hetilap legfrissebb számában megjelent interjújában kifejtette: a koszovóiak azt szeretnék, hogy a tartományban demokrácia uralkodjon, s Koszovó "szabad, integrált és természetesen független" legyen.

Thaqi úgy fogalmazott, hogy nem gondolnak Koszovó és Albánia egyesítésére, de "az albán nép nemzeti integrálásának" eszméjét követik. Ezt pedig az európai intézményeken keresztül
szeretnék elérni. Ugyanakkor egyáltalán nem foglalkozik "Nagy-Albánia" megteremtésének a gondolatával. Thaqi szerint csak a függetlenség lehet Koszovó végső politikai státusa.

Thaqi nem hisz abban, hogy Koszovóban újabb harcok robbanhatnak ki, mert - mint mondta - a nemzetközi közösség jelenléte a békét erősíti. A Koszovóból elmenekült szerbek visszatérésével kapcsolatban kifejtette: az a legfontosabb, hogy "megnyíljanak a szerbek előtt a koszovói társadalomba való beilleszkedés távlatai".

A politikus Kosovska Mitrovicát és általában a biztonsági helyzetet nevezte a legnagyobb koszovói problémának. Thaqi szerint már megkezdődött a városban kialakult helyzet rendezésére kidolgozott terv megvalósítása, a város északi részén levő szerb félkatonai, rendőri és titkosszolgálati erők kiszorítása. (Kosovska Mitrovicában az Ibar folyó jelenti a szerbek és az albánok közötti etnikai határt. A horvát sajtó jelentései szerint a város északi részén a háború előtt 14 ezer szerb és kétezer albán élt, jelenleg viszont csak mintegy 6 ezer szerb és 500 albán. A déli részen most 90 ezer albán és mindössze 7 szerb család él.)

Kifejtette ugyanakkor, hogy Koszovóban él, így nem felelős azért, ami a Koszovóval határos dél-szerbiai járásokban történik. (A horvát sajtó szerint tavaly november óta a Koszovó körül létesített 5 kilométeres fegyvermentes övezetben tevékenykedik Presevo, Medvedj és Bujanovac Felszabadítási Hadserege, amelynek albán gerillái e három járás Koszovóhoz csatolásának jelszavát tűzték zászlajukra. Ebben a térségben mintegy 100 ezer albán él, Presevóban 90, Medvedjben 60, míg Bujanovacon 30 százalékos az arányuk.)

(MTI)

Korábban:

(2000.04.18.)