A törvény többek között a kisebbségi iskolák, és a kisebbségi szervezetek létrehozásának feltételeit, a vezeték- és keresztnév használatát a kisebbségi nyelvekben, valamint a kétnyelvű közfeliratok kérdését szabályozza. A nemzeti kisebbségi törvényjavaslat kormány elé került formáját az utóbbi időben éles bírálatok érték.

A cseh kormány szerdai ülésén elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló törvényjavaslatát - jelentette be az ülés utáni sajtótájékoztatón Libor Roucek kormányszóvivő. Roucek szerint a javaslat, amelyet a parlamentnek kell majd jóváhagynia, meghatározza a kisebbségi iskolák létrehozásának feltételeit, a kisebbségi nyelvek használatának feltételeit a hatóságokkal való kapcsolatokban, illetve a kisebbségek részvételét az őket érintő ügyek megoldásában. A törvény szabályozza továbbá a kisebbségi szervezetek létrehozásának feltételeit, a vezeték- és keresztnév használatát a kisebbségi nyelvekben, a kétnyelvű közfeliratok kérdését, az anyanyelvű információhoz való jogot, a kisebbségi kultúra fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket, valamint a kisebbségi nyelvek használatát a választások során.

Pavel Rychetsky kormányfő-helyettes még júniusban kijelentette, hogy a kisebbségi törvénynek "elsősorban azokat a jelenleg érvényben lévő nemzetközi jogi dokumentumokat kell tükröznie, amelyeket a Cseh Köztársaság is aláírt." Szerinte a törvény tükrözni fogja a Nemzeti Kisebbségek Védelmének Európai Keretegyezményét, de már nem a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Védelmének Európai Chartáját. Rychetsky szerint ez utóbbit azért nem, mert azt a Cseh Köztársaság egyelőre nem fogadta el.

Az elfogadott törvényjavaslat részletei egyelőre nem ismeretesek. A nemzeti kisebbségi törvényjavaslat kormány elé került formáját az utóbbi időben éles bírálatok érték. Petr Uhl, a kormány emberi jogi biztosa szerint, aki az eredeti javaslat kidolgozását irányította, az egyes tárcák véleményezése következtében a dokumentum annyira összezsugorodott, hogy szinte már nem is érdemes vele foglalkozni. "A kormány elé kerülő javaslat elfogadhatatlan. Csupán azon szándékok kinyilatkoztatása, amelyek már amúgy is benne vannak az emberi jogok általános nyilatkozatában, amely a cseh alkotmány része" - jelentette ki a minap Uhl a Mladá Fronta Dnes című prágai lapnak.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg a csehországi kisebbségi szervezetek képviselői is. Hozzáférhető információk szerint a javaslatból például kimaradt a kisebbségi önkormányzatok megválasztásának a lehetősége, amelyet a magyar példa nyomán javasolt a kormány mellett működő nemzetiségi tanács, amelynek élén Uhl áll. "E nélkül a kisebbségeknek nincs semmilyen esélyük befolyásolni a helyi képviseleti szervek döntését" - mondta Uhl.

(MTI)

Ajánló:

(cseh nyelven)