Egy palesztin orvlövész pénteken a Gázai övezetben tüzet nyitott Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszterre, de célt tévesztett. Ciszjordániában tizenöt palesztin sebesült meg, hárman súlyosan.

Fotó: Natalie Behring

Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter (középen)
Az izraeli védelmi tárca vezetője Saul Mofaz vezérkari főnök és magas rangú tisztek társaságában palesztin területen lévő izraeli katonai támaszpontot tekintett meg. Az orvlövész kétszer is tüzet nyitott Ben Eliezerre, egyszer akkor, amikor a miniszter egy katonai megfigyelőállás tetején tartózkodott, másodszor pedig amikor épp leereszkedett onnan. Az egyik lövedék a miniszter feje fölött süvített el - jelentette az izraeli hadsereg rádiója. Az orvlövész senkit sem sebesített meg.

A nap folyamán a Gázai övezetben és Ciszjordániában összesen tizenöt palesztin sebesült meg különböző összecsapásokban, s háromnak az állapota súlyos - közölték palesztin egészségügyi források. Az egyik palesztinra egy zsidó telepes nyitott tüzet Hebrontól nem messze. Rámalláh közelében izraeli katonák lőttek egy gépkocsira, amelynek vezetője a felszólítás ellenére sem állt meg. Az autó három utasa megsérült, egyikük súlyosan.

Fotó: Suhaib Salem

Itt még csak a levegőbe lőttek
a palesztin tüntetők

Gázában, Karni átkelőhelynél egy tizenhat éves palesztin a mellkasán sérült meg izraeli golyóktól. Szemtanúk elmondták az AFP-nek, hogy a fiatal több társával együtt tartózkodott a Gázai övezet és Izrael közti átkelőnél, de hozzátették, hogy a helyszínen nem volt semmiféle összecsapás.

Több mint tizenötezer palesztin vonult fel a ciszjordániai Tulkaremben. A megmozdulás résztvevői további öngyilkos merényleteket sürgettek izraeli célpontok ellen, és elégették Ariel Saron izraeli miniszterelnök képmását. A tüntetést a szélsőséges Hamász mozgalom szervezte.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 9.)