Vakil Ahmed Muttavakil, a megbukott tálib kormányzat diplomáciájának vezetője pénteken feladta magát, és amerikai őrizetben van. Az afgán tisztségviselő kihallgatásától az Al-Kaida terroristacsoport hálózatára vonatkozó információkat vár az amerikai katonai vezetés.

Amerikai katonai egységek hallgatják ki az egykori tálib vezetés külügyminiszterét Kandahárban. Az ex-külügyminiszter, aki közeli munkatársa volt a tálib vallási vezető Omár mollának, az egyik legmagasabb rangú elfogott tisztségviselő.

Az amerikai katonai vezetés reményei szerint a tálib külügyminiszter kihallgatása az Oszama bin Laden vezette Al-Kaida terrorista hálózat felépítésének teljesebb megismerését eredményezheti. Mindeközben továbbra sem lehet tudni, hogy Oszama bin Laden jelenleg hol tartózkodik, életben van-e.

Az afgán hatóságok és a velük szövetséges erők minden tálib vezetőt keresnek, akár Afganisztában bujkál, akár másutt. A tálib vezetők emberiség elleni bűncselekményekért fognak felelni, de a vezetők "különböző kategóriákba" sorolhatók. A volt tálib külügyminisztert általában "mérsékelt tálibnak" tartották.