Vasárnap is folytatják országos sztrájkjukat a szlovákiai vasutasok, miután szombat este nem fogadták el a teherforgalom újraállítását célzó miniszteri ajánlatot. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a személyforgalom csökkentésével több száz vasutast fenyeget elbocsátás.

A sztrájkvezetők nyilatkozata szerint ők semiképpen sem hajlandók alkudozni, nem hajlandók belemenni abba, hogy a teherforgalom újrainduljon, a személyforgalom pedig ne. Ráadásul mindezt azon az áron kérik tőlük, hogy ellentétezésül a február 1-jétől megszüntetett szárnyvasutakon sem hajlandók visszaállítani a személyszállítást, jóllehet ők épp a szárnyvasutak megvédéséért sztrájkolnak.

A sztrájkvezetők visszautasították Mikulás Dzurinda délután elhangzott bírálatát. A miniszterelnök szerint a sztrájkolókat a szakszervezeti vezetők lépre csalták és az egész megmozdulás mögött a szakszervezeti vezetők személyi és politikai ambíciói állnak.

A vasutasok elégedetlenségét az váltotta ki, hogy néhány hete bejelentették: február elsejétől az ország 25 szárnyvasútján megszüntetik a személyforgalmat, aminek következtében több száz vasutast elbocsátanak. A rendkívüli mértékben eladósodott ZRS a szárnyvasutak megszüntetésével csak néhány milliót takarít meg, de ezzel országszerte több tízezer ingázó és bejáró diák utazási feltételeit lehetetlenítik el.

A szlovák vasutasok sztrájkja miatt nem, vagy csak az országhatárig közlekednek a nemzetközi vonatok - közölte a Mávinform ügyeletese. Varsányi Antal elmondta, hogy nem közlekedtetik az Amicus, a Comenius, a Báthory és a Csárdás nemzetközi vonatokat. A Polonia Rajka és Budapest, ellenkező irányban pedig a főváros és Győr között közlekedik. A Budapest és Krakkó, valamint Kassa között közlekedő Cracovia és Rákóczi nemzetközi vonatok, illetve a Hernád InterCity a Keleti pályaudvarról Hidasnémetiig szállít utasokat. Az ügyeletes közölte: a Budapest-Prága és a Budapest Berlin közötti Pannónia, illetve Hungária expressz Ausztrián keresztül, mintegy másfél órás késéssel közlekedik. A többi nemzetközi vonatot a határállomásokról visszafordítják.