Gyertyánfy Péter, a magyar szerzői jogvédő iroda főigazgatója úgy tudja: a szlovák társszervezet megtiltotta, hogy Varga Mihály Európa című szerzeményét felhasználják a szlovák európai uniós kampányban. Varga a múlt héten szerzői jogainak védelmére hivatkozva tiltakozott dalának szlovák nyelvű felhasználása ellen.

Varga Mihály zeneszerző a múlt héten szerzői jogainak védelmére hivatkozva letiltotta Európa című dalának szlovák nyelvű felhasználását. A szerzeményt - amelyet Varga Miklós adott elő - egy szlovákiai produkciós társaság a május közepén esedékes szlovákiai EU-népszavazást megelőző kampány nem hivatalos dalának szánta. A produkciós iroda állítólag a magyar szerzemény szövegét és dallamát is átíratta, ám erről nem tájékoztatták a szerzőt, illetve nem kérték engedélyét.

Gyertyánfy Péter, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója szerint az ügy napvilágra kerülése után és a magyar zeneszerző tiltakozását követően a jogvédő egyesület hivatalosan kérte a szlovák társintézményt, tegyen meg mindent az ügyben.

A szlovák hivatal csak azt akadályozhatta volna meg, hogy a jogtulajdonos beleegyezése nélkül született dalt lemezre vegyék, azt azonban, hogy a rádiókban és a televíziókban leadják csak utólag tudta volna kifogásolni - mondta Gyertyánfy. Végül azonban a szlovák közös jogkezelő egyesület a legutóbbi értesítése szerint nyilvánosan megtiltotta a mű jogosítatlan szlovák változatának minden további használatát.

Gyertyánfy Péter szerint, amennyiben hasonló eset történne Magyarországon egy külföldi szerzeménnyel, az Artisjus is csak a lemezfelvételt tudná megakadályozni, illetve a már megtörtént sugárzás után járó jogdíjat tudná kifizetni az eredeti jogtulajdonos számára. A sugárzások beszüntetéséhez a műsorszolgáltató együttműködése vagy végső soron bírói ítélet kellene; egy ilyen bírósági eljárást az Artisjus is kezdeményezhetne - jegyezte meg.