Egy nap alatt 19 alkalommal támadtak orosz katonákra csecsen lázadók. Hat orosz katonát megöltek, tizenkettőt pedig megsebesítettek. Közben felrobbantotta magát egy rendőrtiszt, akit azzal gyanúsítottak, hogy részt vett a múlt havi nagyszabású ingusföldi terrortámadásokban.

Hat orosz katonát megöltek, tizenkettőt pedig megsebesítettek csecsen lázadók azokban a támadásokban, amelyeket az elmúlt egy napban hajtottak végre a szövetségi erők ellen - közölte szombaton az oroszbarát csecsen kormányzat egyik tisztségviselője.

A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő elmondta, hogy az elmúlt 24 órában a lázadók 19 alkalommal vettek tűz alá orosz állásokat, s a halálos áldozatok közül öt ezekben a támadásokban vesztette életét, heten pedig e támadásokban sebesültek meg.

Egy másik katona a csecsen főváros, Groznij legnagyobb mecsetjénél halt meg, ahol a lázadók két robbanószerkezetet léptettek működésbe. Az áldozat a helyi csecsen lakosságból toborzott szövetségi egység katonája volt. Ugyanennek az egységnek további három katonája megsebesült a robbanásban.

Szombaton a kelet-csecsenföldi Gudermesz városában holtan találtak meg egy néhány napja elrabolt, Moszkva-barát csecsen rendőrtisztet, testét lövések szaggatták széjjel - mondta el a tisztségviselő. Még péntek éjjel orosz katonák a köztársaság déli részében fekvő Vegyeno falunál harcba bocsátkoztak lázadók egy csoportjával, és elfogták egyiküket, a tűzharcban azonban megsebesült a szövetségi erők két katonája.

Végül a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföldön kihallgatás közben kézigránáttal felrobbantotta magát egy rendőrtiszt, akit azzal gyanúsítottak, hogy részt vett a múlt havi nagyszabású ingusföldi terrortámadásokban. A robbanásban a gyanúsított mellett életét vesztette két vezető beosztású rendőrtiszt is - közölte Jahija Hadzsijev, az ingus rendőrség egyik szóvivője.

Az ingusföldi rendőrségi célpontok ellen június 21-22-én végrehajtott támadásokban kilencven ember vesztette életét, és több mint száz megsebesült. A terrorcselekmények ismét megerősítették azt a félelmet, hogy a csecsenföldi fegyveres lázadás átterjedhet Dél-Oroszország más térségeire is.