Schröder bizalmi szavazáson méretteti meg magát

Vágólapra másolva!
Gerhard Schröder német kancellár legkésőbb július elsejéig felveti a bizalmi kérdést a parlament alsóházában, a Bundestagban, hogy szabaddá tegye az utat az őszre tervezett idő előtti választások előtt - közölte Berlinben Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője a pártelnökség hétfői ülése után.
Vágólapra másolva!

Az elnökség támogatásáról biztosította azt a gondolatot, hogy Németországban idő előtti választásokra kerüljön sor. Ennek időpontjaként nem hivatalosan szeptember 11-ét vagy szeptember 18-át tartják alkalmasnak Berlinben. Müntefering szerint a kancellár dolga eldönteni, hogy milyen formában és tartalommal veti fel a bizalmi kérdést. Eredetileg a németek legközelebb csak 2006 őszén választottak volna.

A bizalmi kérdés felvetése az alsóház (Bundestag) feloszlatásának kiindulópontja, ám Horst Köhler államfő egyelőre az egész kérdésben hallgat. "A szövetségi elnök alaposan megvizsgálja majd a helyzetet, amint azt a körülmények szükségessé teszik" - tudatta Köhler a nagyvilággal szóvivője útján. Schröder vasárnap már beszélt telefonon Köhlerrel, de a beszélgetés tartalma nem publikus.

Schröder elképzelése értelmében a német polgárokat 2006 ősze helyett már idén ősszel az urnák elé kellene szólítani. Ezt az elképzelést vasárnap este pártja, a szociáldemokrata párt észak-rajna-vesztfáliai veresége után jelentette be. A kancellár szeretné, ha a németek többsége támogatásáról biztosítaná reformpolitikáját; szerinte az észak-rajna-vesztfáliai "keserű vereséggel" megkérdőjeleződött a reformpolitika folytatásának politikai alapja.

Az SPD vasárnap a legfőbb erősségének számító, 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában közel 40 év után vesztette el kormányzati szerepét. A kereszténydemokraták győztek a szavazatok 44,8 százalékával, a szociáldemokraták visszaestek, és csupán 37,1 százalékot kaptak. Rajtuk kívül a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek kerültek be a düsseldorfi törvényhozásba 6,2-6,2 százalékkal.

Forrás: EPA
Franz Müntefering

Müntefering a hétfői elnökségi ülés után arról beszélt, hogy a 2005-ös parlamenti választáson irányvonal-harc folyik majd. Szavai szerint a szociális piacgazdaság SPD-modellje "áll szemben" a konzervatív ellenzék és a liberálisok "piaci radikalizmusával". Az SPD baloldali szárnyán egyesek irányvonal-korrekciót sürgetnek. A konzervatív és liberális ellenzék egyaránt üdvözli az idő előtti választás gondolatát. Vezetőik azt hangoztatják, hogy minél hamarabb fejeződik be a szociáldemokrata-zöld kormány regnálása, annál jobb Németországnak.

A konzervatív pártoknak (CDU, CSU) még nincs hivatalos kancellárjelöltjük. A kereszténydemokraták vezető elitje Angela Merkel pártelnök mellett áll ki, ám a közvélemény például Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnököt Merkelnél alkalmasabbnak tartja Schröder kihívójának szerepére. A CDU és a CSU közös elnökségi ülésen akarja az elnökjelölt kérdésében kimondani a végső szót, várhatóan jövő hétfőn.

Az FDP hétfőn hivatalosan is elkötelezte magát a CDU és a CSU mellett, koalícióban szeretne velük kormányozni, amennyiben a CDU/CSU győzne. A liberálisok listáját a választáson Guido Westerwelle, az FDP elnöke vezeti majd.

Béla Anda kormányszóvivő hétfőn azt közölte, hogy Schröder nem tervez változtatást kormánya összetételében. A kormányátalakítás volt az egyik lehetőség, amellyel elemzők az SPD észak-rajna-vesztfáliai veresége esetén számoltak.