A hét végéig döntést hoznak az ausztrál hatóságok a háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását illetően - írta a The Daily Telegraph, illetve a The Australian ausztrál lap hétfőn az igazságügyi miniszterre hivatkozva.

A 83 éves Charles Zentait azzal vádolják, hogy két társával 1944-ben Budapesten megkínzott és meggyilkolt egy 18 éves zsidó fiút. Chris Ellison igazságügy-miniszter visszautasította a feltételezést, miszerint az ausztrál hatóságok "ülnének" az ügyön. Mint mondta, további információkat kértek a magyar kormánytól annak érdekében, hogy meggyőződhessenek róla, a kiadatási kérelem megfelel az ausztrál jognak. Most, hogy a kért tájékoztatás megérkezett, a döntést a hét végéig meghozzák - írták a lapok.

A kormány jogtanácsosai éppen a napokban kérik ki a legfőbb államügyész véleményét arról, hogy a kiadatásra vonatkozó kérelem megfelel-e a szükséges feltételeknek. Az igazságügy-miniszter pénteken találkozik e jogtanácsosokkal, és eldönti, hogy átveszi-e a hivatalosan kérelmet. Ebben az esetben Zentainak egy perth-i bíróságon meg kell támadnia a Magyarországnak való kiadatását. A perth-i bíróság szintén dönt arról, hogy ki kell-e adni, és Budapesten kell-e bíróság elé állítani őt. De végül is Ellison miniszter hozza meg a végső döntést a kiadatásról. Michael Bowden, Zentai ügyvédje úgy nyilatkozott: arra számít, hogy a miniszter pénteken aláírja a kérelem átvételét.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója üdvözölte a küszöbönálló döntést, és reményét fejezte ki, hogy Zentait kiadják Magyarországnak. "Most az a legfontosabb, hogy a vádlott ne ronthassa el az eljárást. Az az érzésem, hogy betegnek, gyengének, szerencsétlennek akar majd tűnni" - mondta.