Olajügy miatt gyilkolhatták meg Litvinyenkót

Vágólapra másolva!
Alekszandr Litvinyenko egykori orosz titkosügynököt azért gyilkolták meg, mert a Kreml egyik befolyásos illetékesére nézve káros információk birtokába jutott - mondta a BBC rádiónak egy Amerikában élő volt KGB-tiszt.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonság (FSZB) Londonba szökött volt alezredese egy "köztiszteletben álló" brit cég megbízásából állított össze nyolcoldalas információs dossziét Oroszországról. A vállalat Oroszországban tervezett, jelentős értékű beruházásához igényelte a politikai és kereskedelmi információkat tartalmazó dossziét - mondta a BBC-nek Jurij Svec, aki jelenleg vállalatoknak és magánvállalkozóknak nyújt jogi és biztonsági tanácsadást az egykori szovjet térséggel kapcsolatban.

Svec, a volt KGB-ügynök szerint Litvinyenkót azután mérgezték meg (link), hogy a dosszié kényes információkat tartalmazó részleteit "szándékosan kiszivárogtatták" a magas rangú moszkvai illetékesnek. Svec, állítása szerint beszélt a már kórházban fekvő Litvinyenkóval, akinek meggyőződése volt, hogy a hotelbeli találkozón mérgezték meg. "Olyan teát ivott, amelyet nem a szeme láttára készítettek" - tette hozzá.

A The Observer című vasárnapi brit lap két hete idézte Jurij Svec egyik név nélkül nyilatkozó üzleti kapcsolatát, aki szerint Litvinyenko a halála előtti hetekben azt állította: a Kremlre nézve káros információkat tartalmazó dossziéja van az orosz állam által három éve - több tízmilliárd dolláros adótartozás címén - kisajátított és feldarabolt Yukos olajcég ügyéről. A lap egy másik, londoni orosz forrása szerint a volt FSZB-ügynök e kényes adatok közzétételével zsarolni is próbált befolyásos orosz személyiségeket.