Ünneplő síiták között robbantottak Irakban

Vágólapra másolva!
Két robbantást is elkövettek kedden az asúra ünnepet ülő síiták ellen Irakban. A merényleteknek összesen 25 halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

Legalább 25-en meghaltak és 79-en megsebesültek kedden, amikor két robbantásos merényletet követtek el a szent ünnepüket ülő síiták ellen Irakban. Előbb a a Bagdadtól északkeletre fekvő Hanakín belvárosában kurd síita zarándokok között robbant bomba, amely 13 emberéletét követelt, és 39 hívőt megsebesített. A zarándokok a Huszein imám halálára emlékező asúra ünnepre gyűltek össze. A robbanószerkezetet egy szemétkosárban helyezték el a merénylők.

Az asúra kedden éri el csúcspontját. Az iráni határ közelében, Bagdadtól 140 kilométerre elterülő város etnikai és vallási szempontból egyaránt vegyes: kurdok, szunnita és síita arabok egyaránt lakják. A városban 2005 novemberében egy kettős öngyilkos merényletben 78-an haltak meg, és 90 volt a sebesültek száma. Akkor a déli ima közben robbantottak.

Nem sokkal a hanakíni merénylet után a szintén az iráni határ közelében lévő Dúr Mandaliban robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő az imádkozók között egy síita mecset bejáratánál. 12-en meghaltak és 40-en megsebesültek.

A szintén vegyes etnikumú észak-iraki Kirkukban kilenc, többnyire kurdok lakta ház előtt robbant pokolgép. Tizenegyen sebesültek meg, köztük öt gyermek.