Megszorításokkal menekülnének a francia államcsődből

Vágólapra másolva!
Államcsődön, kreatív költségvetési könyvelésen, reformokon és megszorításon kapott össze - a manapság Magyarországon szívesen idézett - Nicolas Sarkozy francia elnök miniszterelnökével, Francois Fillonnal. Míg Sarkozy igyekszik azt mutatni, hogy ura a helyzetnek és tervezett reformjaival felpörgeti Franciaországot, a kormányfő és, pénzügyminisztere állítólag megszorításokat tervez az államcsőd elkerülésére.
Vágólapra másolva!

Szakadék tátong Nicolas Sarkozy francia elnök és Francois Fillon francia miniszterelnök között, amelyet a francia állam súlyos anyagi helyzetének eltérő megítélése mélyít - írta a The Independent. Fillon a hétvégén azt mondta, hogy a francia állam csődben van, és a kormányfőről azt tartják, hogy megszorításokat tervez. Ez részben igazodik az Európa Központi Bank kormányzója, Jean-Claude Trichet, és az Európai Unió több kormányának véleményéhez, akik aggódnak Sarkozy némileg gavallérnak tűnő költségvetési politikája miatt.

A reformbuzgalma, és állambarát, de a munkát programja középpontjába állító politikája miatt Magyarországon előszeretettel példaként állított Sarkozy most korábbi kormánypolitikája miatt fizettetheti az árat a franciákkal. Fillon bevallása szerint ugyanis a francia állam 1 billió eurós (2500 milliárd forint) adósságot halmozott fel, ezért a franciáknak például többet kell majd fizetniük az egészségügyi ellátásért.

Trükkös könyvelés

Fillon kedden részletezte a 2008-as francia költségvetés tervezetét, amely papíron megfelel Sarkozy célkitűzésének: a hiányt a GDP 2,3 százalékára tervezték, pedig ez önmagában is megszegi az eurózónára vonatkozó kritériumokat - emlékeztet a The Independent. Ahhoz, hogy a költségvetési hiány a tervezetten belül maradjon - az elmúlt évek kreatív könyvelési gyakorlata alapján - 2,25 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, ami magasabb az elemzők várakozásainál. Az Economist Intelligence Unit például maximum 2 százalékos növekedést vár.

A kreatív könyvelés újabb példájának tűnik, hogy a 2009-es adóbevételekből több mint 1 milliárd eurót (250 milliárd forint) úgymond előrehozott. A The Independent szerint ez várhatóan nem talál majd jó fogadtatásra Brüsszelben, vagy a szabályokat betartó EU-országok körében. Fillon most azt mondja, ennek véget kell vetni, és ennek kell a kormánypolitika fókuszába kerülnie.

Megszorítás vagy reform

Sarkozy ugyan elismeri, hogy az állami kiadásokat radikálisan csökkenteni kell hosszútávon, de inkább a francia szociális modell reformját akarja folytatni a megszorítások helyett, amelyek visszavethetik az amúgy is gyengélkedő gazdaságot, ráadásul utcai tiltakozásokat váltanának ki. Sarkozy és elsősorban a franciák az elnök korábbi, kudarcba fulladt gazdasági kísérleteinek az árát fizetik - véli a brit lap.

Májusi megválasztása után adót csökkentett, ami elsősorban a jómódúaknak és a középosztálynak kedvezett. Ettől azt remélte, hogy felpörgeti a gazdaságot, de valójában csak a költségvetési hiányt növelte. A Le Monde szerint egyértelmű a szakadék Fillon és Sarkozy gazdasági elképzelései között. Az elnök emberei még mindig a vásárlóerő és a kereslet növelésével akarnak gazdasági növekedést csiholni, míg Fillon, Christine Lagarde pénzügyminiszter és Trichet a megszorításokban látja az egyedüli kiutat.