Támadásba lendült a republikánusok rúzsos pitbullja

Vágólapra másolva!
Felvette a kesztyűt az amerikai republikánusok alelnökjelöltje, Sarah Palin a párt elnökjelölő konvenciójának harmadik napján. Beszólt a kiválasztását firtató médiának, nekirontott a demokrata Barack Obamának, ami elég is volt ahhoz, hogy párttársai tűzbe jöjjenek. Rövid időre megjelent John McCain elnökjelölt is, hogy a több ezer küldött előtt összeboruljon a Palin családdal. Az [origo] helyszíni tudósítójának naplója a konvenció harmadik napjáról.
Vágólapra másolva!

14.30 - Sztárok és a republikánusok
A másodvonalbeli politikusok és háttéremberek mellett Jon Voight lett volna az egyetlen híresség a republikánus konvención, de végül is elmaradt a szerdán délutánra meghirdetett sajtótájékoztatója (és Voight munkatársai révén közölte, hogy nem kíván interjút sem adni). Az Oscar-díjas színész - akit az utóbbi években inkább Angelina Jolie apjaként tartanak számon - azon kevés hollywoodi sztár közé tartozik, akik nem a demokratákat, hanem a republikánusokat támogatják.

Ezen a konvención sem hemzsegnek a hírességek, az [origo] tudósítója legalábbis eggyel sem találkozott, leszámítva a hírcsatornák ismertebb arcait, akik mindig nagyon komolyan és felelősségteljesen sétálgatnak a konferenciateremben és a környező folyosókon. A republikánusok persze így is elég izgatottan várhatták a konvenció harmadik napját. Szerdára tervezték be Sarah Palin alelnökjelölt beszédét, és délután kiderült az is, hogy megérkezett St. Paulba a gyűlés első két napján még más városokban kampányoló elnökjelölt, John McCain.

16.30 - Nők napja
A programot átolvasva egyértelművé vált, hogy az elnökjelölő gyűlés harmadik napja a nőké. Sarah Palin mellett erre a napra osztották be Meg Whitmant, az Ebay korábbi vezérigazgatóját és Carly Fiorinát, a Hewlett Packard egykori főnökét. A 2004-es elnökválasztáson ugyan a republikánusok nyertek, de a demokraták kapták a női voksok többségét (igaz, nem volt olyan nagy különbség: John Kerryre a nők 51 százaléka voksolt, George Bushra 48 százalékuk).

A demokraták ugyan már 1984-ben nőt jelöltek alelnöknek, de elbukták a választást, így most a republikánusoknál van a labda. "Korábban a nők szociális funkciókat láttak el a pártban, de most már egyre inkább vezető posztokat töltenek be" - magyarázta az [origo] tudósítójának Paul Varson virginiai küldött, példaként a feleségét is megemlítve, aki 14 éven keresztül volt egy helyi republikánus szervezet pénztárnoka.

16.45 - Még mindig Palin
"McCain tudta, hogy mit csinál, és öt-hat ember is segítette a döntését" - válaszolta Judy Christ oregoni küldött arra a kérdésre, hogy vajon a republikánus elnökjelölt megfelelően ellenőrizte-e Sarah Palin előéletét, mielőtt múlt pénteken bejelentette, hogy ő lesz a társa a kampányban. Palinnel továbbra is tele van a sajtó. Kiderült ugyan, hogy mégsem volt tagja az Alaszka függetlenségéért küzdő pártnak, de a New York Times szerdán már egy újabb érdekes történetről számolt be: Palin még kisvárosi polgármesterként be akart tiltani néhány könyvet a helyi könyvtárban. Hétfőn derült ki, hogy a példás, konzervatív értékeket valló családanyaként bemutatott politikusnő 17 éves hajadon lánya terhes, és hogy Palin ügyvédet fogadott az ellene folyó, hivatalis visszaélés gyanújával indult vizsgálatban.

Egyik ügy sem tűnik nagy horderejűnek, viszont felvetik a kérdést, hogy vajon McCain mennyire alaposan mérlegelt, mielőtt meghozta elnökjelöltként első fontosabb döntését. McCain stábja azt állítja, hogy megfelelő gondossággal jártak el, és a médiát vádolják azzal, hogy apróságokat felfújva próbálja befeketíteni az alelnökjelöltet.

Forrás: Pethő András [origo]

18.00 - Reform, jólét és harci kedv
A gyönyörű Amerika - ezt a dalt énekelte el egy duó a konvenció szerdai ülésének kezdetén, amelynek a témája a "reform". Érezhető volt némi zavar a kommunikációban, mert az ülésteremben eközben "jólét" feliratú táblákat osztogattak mindenkinek. A konvenció első beszédeit különböző kisebbségek - spanyol anyanyelvűek, afroamerikaiak - képviselői mondták el. Ez ugyanakkor még csak a bemelegítés volt, és a teremben tartózkodók többsége beszélgetett, de akadtak néhányan, akik ölelkeztek vagy integettek távolabb lévő ismerőseiknek, az [origo] tudósítója mellett egy férfi pedig el is bóbiskolt.

Ami a reformokat illeti, a beszédekben visszatérő elem volt az adócsökkentés és az energiafüggőség. Emlegették a romlott washingtoni politika megújítását is, ami egyébként a rivális demokrata jelölt, Barack Obama kampányának központi üzenete is.

A látszólagos közös cél ellenére Obamát nem kímélték a szónokok. Annyira tapasztalatlan, hogy az már nevetséges, de egyben veszélyes is az országra - így foglalható össze több felszólaló véleménye. A közönség nagyon fogékony volt ezekre a szúrásokra, székükből felugrálva ujjongtak minden egyes alkalommal. Hagyományosan a republikánosokat tartják agresszívebb kampányolónak, de Obama múlt heti beszédében keményen ostorozta McCaint, ami azt jelzi, hogy most a demokraták sem fognak puhánykodni.

21.30 - A Palin.család hódítása
Sarah, Sarah - ezt skandálta kiabálva a tömeg perceken keresztül, amikor az alelnökjelölt bevonult a színpadra. A konvención eddig talán Palin részesült a leghangosabb ovációban. (Az [origo] tudósítója egy csapat nő mellett állt, úgyhogy az átlagosnál nagyobb dózisnak volt kitéve.) Az alaszkai kormányzó először John McCaint magasztalta, majd a küldöttek örömujjongása közepette bemutatta családját, akik a nézőtéren foglaltak helyet. Ott volt férje, néhány hónapos Down-kóros kisfia, 17 éves terhes lánya, akit elkísért leendő férje, a születendő gyermek apja.

Forrás: Pethő András [origo]
Nagy a lelkesedés

Nemcsak családját, hanem saját magát is bemutatta. Már korábban is úgy jellemezte magát, mint egy egyszerű hokimama (így hívják az anyákat, akiknek egyik legfontosabb dolguk, hogy gyerekeiket hokiedzésre vigyék), most pedig el is viccelődött ezen: "Tudjátok, mi különböztet meg egy hokimamát egy pitbulltól? A rúzs."

Úgy tűnik, Palint valóban kemény fából faragták. Beszólt a kiválasztását kritizáló médiának, és támadta a tapasztalatát megkérdőjelező Barack Obamát is. "Azt hiszem, egy kisvárosi polgármester nagyjából olyan, mint egy közösségi munkás. Kivéve, hogy van valódi felelősségge" - fogalmazott Palin. A hasonlat egyértelmű: Obama közösségi munkásként dolgozott, míg Palin egy alaszkai kisváros polgármestereként kezdte politikai pályafutását.

A beszéd végén felvonult a színpadra Palin férje, gyerekei és leendő veje, majd csatlakozott hozzájuk John McCain is, aki csak néhány mondatot szól a közönséghez, ő ugyanis csütörtök este mondja majd el az elnökjelöltséget elfogadó nagy beszédét. A többezres tömeg hosszan éljenezte őket, a küldöttek láthatóan tűzbe jöttek Palin beszédétől és attól, hogy együtt látják reménybeli új elnöküket és alelnöküket.

"Csodálatos volt!" - sóhajtott fel egy az ünneplésben láthatóan elfáradt idős nő a teremből kifelé menet. Sokaknak lehetett hasonló érzése, az [origo] tudósítója legalábbis jóval több mosolygó, csillogó szemű embert látott a teremben és a folyosókon, mint az előző két nap. A beszéd után ráadásul elintézték a formaságokat is: McCaint hivatalosan is elnöknek, Palint pedig alelnöknek jelölték. McCain csütörtök esti szónoklatával véget ér a konvenció, utána pedig új, az eddiginél intenzívebb - és várhatóan agresszívebb - szakaszba lép a november 4-i elnökválasztásig tartó kampány.

St. Paul, Minnesota - Egyesült Államok