Tehetetlenek az új-zélandi juhtenyésztők a természetvédelmi törvény által védett kea papagájokkal szemben. A madarak megtámadják és megölik a juhokat.

Új-Zéland déli hegyvidékén juhokat gyilkolnak a kea papagájok. Egy 20 ezer hektáros hegyvidéki birtokkal rendelkező birkatenyésztő, Ross Ivey újságíróknak arról számolt be: egyik báránya kimúlt vérmérgezésben, és kiderült, hogy egy kea addig csipdeste az állatot, amíg veséjéből tudott lakmározni. A hegyvidéki birkatenyésztők szövetségénél elmondták, hogy az ilyesmi nem ritka.
   
A kea a kevés hegyvidéki papagájfaj egyike, és mivel kipusztulás fenyegeti - állományát mindössze legfeljebb ötezerre becsülik - 1986 óta szigorú védelem alatt áll. A keák tyúk nagyságú, zöldes színű madarak, és természetüknél fogva nagyon kíváncsiak, játékosak, a legintelligensebb madarak között tartják számon őket. Képesek logikai feladatok megoldására, például meg tudják tanulni, hogy bizonyos tárgyak húzásával vagy tolásával jussanak hozzá egy jó falathoz, továbbá csapatban is tudnak együttműködni.
   
Új-Zélandon nem nagyon szeretik őket, mert szívesen csipegetik ki az autók ablakai körüli gumitömítést. A természetvédelmi törvények miatt a juhtenyésztők nem bánthatják a keákat. Felmerült, hogy a gyilkos keákat fogják be és vigyék el más tájakra, Ross Ivey birkatenyésztő szerint azonban ennek nincs értelme, mivel a madarak igen értelmesek és a sok tájékozódási pontot kínáló terepen hamarosan visszatérnének. 
   
A helyi sajtó szerint a hegyvidéki juhtenyésztőknek együtt kell élniük a gyilkos keákkal, és jobban kell vigyázniuk a nyájaikra addig is, amíg kínálkozik valamilyen megoldás a problémára.