Thai és kambodzsai katonák lövik egymást egy ősi templomnál

Vágólapra másolva!
Tűzharcba bonyolódtak a hónapok óta farkasszemet néző thai és kambodzsai katonák egy alig pár négyzetkilométeres bozótos miatt. A két ország határán fekvő területen egy frissiben világörökséggé nyilvánított ősi templom áll.
Vágólapra másolva!

Fegyveres összecsapás volt Thaiföld és Kambodzsa között egy vitatott határszakaszon. A térségben július óta feszült a helyzet, mindkét állam csapatokat vezényelt a határra, de eddig nem történt atrocitás. Szerda reggel azonban - kambodzsai bejelentés szerint, amelyet később thai televíziós híradások is megerősítettek - tűzharc robbant ki a két fél között.

Egy helyi kambodzsai parancsnok szerint a tahi csapatok megpróbáltak benyomulni az ő területükre, majd amikor ezt nem engedték nekik, tüzet nyitottak.

A vita tárgya egy közelmúltban világörökséggé minősített ősi templom, illetve az azt körülvevő terület. Mindkét állam magának követeli az összesen 4,6 négyzetkilométeres bozótost, ahol a 900 éves Preah Vihear-templom áll. A területet egy nemzetközi bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, ám az épületegyüttest körülvevő földterület továbbra is vita tárgya.