Kitoloncolták az USA-ból a 22 év börtönt leült olasz maffiózót

Vágólapra másolva!
Már egy római börtönkórházban ápolják a megromlott állapotú Rosario Gambinót, a New York-i olasz maffia egyik ikonikus alakját. Gambino volt a tengerentúli összekötő kapocs, de elfogták, és kábítószer-ügyletei miatt 22 évet tölthetett börtönben. Az amerikai állampolgárságot is elbukta, így kénytelen volt hazatérni Olaszországba mostani szabadulása után.
Vágólapra másolva!

Rómába szállították szombaton az Egyesült Államokból kitoloncolt maffiavezért, Rosario Gambinót, a New York-i Cosa Nostra öt nagy klánja egyikének a fejét.

Gambinót, akit 1980 óta köröztek Olaszországban "maffia jellegű bűncselekmények" címén, azután utasították ki, hogy letöltötte az USA-ban a kábítószer-csempészésért kiszabott 22 évi börtönbüntetését. Mivel soha nem szerezte meg az amerikai állampolgárságot, az amerikai törvények értelmében ki kellett őt toloncolni az országból.

A 67 éves, palermói születésű Gambino még az 1960-as évek végén érkezett két fivérével együtt New Yorkba, ahol gyorsan emelkedett a család ranglétráján, köszönhetően sikeres kábítószerügyleteinek. 1979-ben a Gambino-fivérek körül nyomozás indult Michele Sindona volt bankár állítólagos elrablása ügyében. Sindonának köze volt az akkori időszak olasz közéletének az alvilággal való összefonódásához, a bankcsődökkel végződő gyanús vatikáni pénzügyletekhez és kapcsolatban állt a P2 szabadkőműves páhollyal is, és New York-i utazásai során gyakori vendég volt Gambinóéknál.

Az üggyel foglalkozó Giovanni Falcone bíró 1980-ban adta ki Rosario Gambino ellen a körözést, miközben az Egyesült Államokban megkezdődött a nagy olasz-amerikai droghálózat, a "Pizza Connection" felgöngyölítése. Rosario Gambinót 1984-ben 45 évi börtönre ítélték, amelyből végül 22-t töltött le. 2007-ben szabadult, de a kiadatási huzavona miatt még két évig egy illegális bevándorlók számára fenntartott kaliforniai börtönben őrizték.

Az olasz média arról számolt be, hogy Gambino éppen május 23-án, a maffiaellenes harc nemzeti hőse, Falcone bíró meggyilkolásának 17. évfordulóján érkezett haza. A maffiafőnököt a repülőtérről azonnal a Rebibbia börtön kórházába szállították megromlott egészségi állapota miatt.