Megölték az al-Kaida műveleti parancsnokát

Vágólapra másolva!
Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni műveleti parancsnokát és jobbkezét - közölte a terrorizmusellenes küzdelem egyik magas rangú amerikai vezetője csütörtökön. A két kenyai származású férfi az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda legkeresettebb terroristáinak listáján szerepel.
Vágólapra másolva!

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő annyit mondott, hogy az al-Oszama al-Kaida nemzetközi terrorszervezet két tagját, Kínit és segédjét, Sejk Ahmed Szalim Szvedant Dél-Vazirisztánban, Pakisztánnak az Afganisztánnal határos térségében ölték meg miközben újabb terrorakciókat készítettek elő. A a magas rangú tisztségviselő a körülményekről nem árult el részleteket. Pakisztáni források korábban közölték, hogy valószínűleg amerikai rakétacsapásban három külföldi harcos halt meg újév napján, ezt a változatot erősítette meg internetes oldalán a Washington Post is.

A két kenyai származású férfi az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda legkeresettebb terroristáinak listáján szerepel, mindkettőjük ellen vádat emeltek az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségi épületei ellen 1998. augusztus 7-én végrehajtott kettős merénylet ügyében. Al-Kínit azzal is gyanúsítják, hogy ő tervezte a tavaly szeptember 20-án az iszlámábádi Marriott hotel ellen elkövetett pokolgépes terrorakciót, amelyben 60-an vesztették életüket. Az ő számlájára írják a néhai Benazir Bhutto volt pakisztáni kormányfő elleni, 2007. októberi hazatérése után megkísérelt első merényletet is.

A Washington Post antiterrorista illetékesre hivatkozva azt írta, hogy al-Kini a nyolcadik magas rangú vezető, akivel a CIA tikos akcióban végzett tavaly július óta.