Egy harmadik Kaczynskit ismerhettek meg a lengyelek

Vágólapra másolva!
Egykor még harcolt volna saját honfitársai ellen is, de most már megbékélést hirdet Jaroslaw Kaczynski lengyelországi elnökjelölt, aki ugyan a vasárnapi első fordulóban csak második lett, de a vártnál jobban szerepelt. A kampányba az után szállt be, hogy az elnöki posztot betöltő ikertestvére légi szerencsétlenségben elhunyt, és ugyan a tragédia őt is megrendítette, a gyász és az együttérzés politikailag hasznosnak bizonyult számára.
Vágólapra másolva!

"Minden nap a testvérem hívásával kezdődik, és azzal is fejeződik be" - mondta egyszer Jaroslaw Kaczynski. Áprilisban ennek vége szakadt, amikor ikertestvére, Lecz Kaczynski lengyel elnök meghalt a hivatali gép oroszországi lezuhanásakor, Jaroslaw Kaczynski azonban igyekszik életben tartani testvére emlékét.

Vasárnap zajlott le a lengyelországi elnökválasztás első fordulója, és ennek győztese ugyan a kormánypártok jelöltje, Bronislaw Komorowski lett (41 százalékkal), de az ellenzéki jelöltek közül Kaczynski a várakozások felett szerepelt (36 százalékot kapott). Így a július 4-i második fordulóban ők ketten fognak megküzdeni egymással.

Kaczynski testvére halála után jelentette be, hogy indul az elnöki székért. "Az elnök tragikusan félbeszakadt élete és a hazafias lengyel elit halála csak egyet jelenthet számunkra: be kell fejeznünk a küldetésüket" - fogadkozott a politikus. A választást eredetileg októberben tartották volna, de a tragédia miatt előre hozták. Az elnöki posztot ilyen esetben átmenetileg a parlament (szejm) elnöke tölti be, aki épp a kormánypárti jelölt, Komorowski volt.

Gyász és politika

A tragédia előtti felmérések alapján Lech Kaczynskinek nem volt sok esélye arra, hogy megőrizze posztját az akkor még ősszel esedékes választáson, az elnök mellett számos más közjogi méltóság halálával járó légi szerencsétlenség sok mindent megváltoztatott. Ideiglenes elnökként Komorowski nem tudott igazán szabadon kampányolni, míg Kaczynski esélyeit növelte a testvére halála miatti együttérzés és a gyász.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

"Valójában nem őt fogják látni hanem a testvérét, mert a kampánycsapata a szimpátiára fog rájátszani" - idézi egy varsói elemző cég munkatársát a Reuters. A BBC tudósítója szerint pedig maga Kaczynski is változott, és a korábbi megosztó politikus mérsékeltebbnek és kompromisszumkészebbnek tűnt a mostani kampányban. Míg korábban háborút hirdetett Lengyelország minden ellensége ellen, a határon belül és kívül egyaránt, most olyan nyilatkozatokat tett, hogy "a lengyel-lengyel háborúnak vége kell legyen" és "jó kapcsolatokra kell törekedni a szomszédjainkkal".

Ahogy régen volt

Nem volt ez mindig így, a Kaczynski-fivérek az öt évvel ezelőtti hatalomba kerülésükkor alaposan felkavarták a lengyel bel- és külpolitikát és ezzel nemcsak elkötelezett hívekre, hanem rengeteg ellenségre is szert tettek. Pártjukat, a nemzeti-konzervatív Jog ás Igazságot (PiS) közösen építették fel, és 2005-ben minimális többséggel ugyan, de megnyerték a parlamenti választást. Ekkora már le voltak osztva a szerepek: Jaroslaw eleinte a háttérbe húzódott, hogy ne akadályozza Lech esélyeit az államfőválasztáson. Megmaradt pártelnöknek, a miniszterelnökséget pedig átengedte egy kevésbé ismert politikustársának, Kazimierz Marcinkiewicznek.

A pártot és a koalíciót azonban még mindig a zseniális taktikusnak, és vén politikai rókának tartott Jaroslaw tartotta a kezében, és amikor ikertestvére elnökké választása után nem sokkal a koalíciós pártokkal zajló viták miatt Marcinkiewicz lemondott, ő foglalta el a miniszterelnöki széket. Ezzel az a világpolitikában is ritka helyzet állt elő, hogy az ország két legfontosabb pozícióját egy ikerpár töltötte be.

Viharok és manőverek

Az ikrek tevékenysége sok vihart kavart belföldön - a kemény (kritikusok szerint túlságosan is kemény) korrupcióellenes harccal - és külföldön egyaránt. A külpolitikában legtöbben azt rótták a szemükre, hogy Lengyelország viszonya fagyossá vált két legbefolyásosabb szomszédjával, Németországgal és Oroszországgal, és ez sokszor apró ügyekre, személyes sértettségre volt visszavezethető.

Többször bizonyították azt is, hogy saját érdekeik érvényesítéséért képesek a végsőkig elmenni. Erre példa az a politikai manőver, amellyel megtartottak hivatalában Anna Fotyga külügyminisztert. A ma kormányon lévő akkori legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) kezdeményezésére a szejm szavazásra bocsátotta Fotyga menesztését, a Kaczynski fivérek azonban tartva a vereségtől először felmentették tisztségéből a minisztert, majd miután az okafogyottá vált szavazás elmaradt, még aznap újra kinevezték.

A testvér példája

Most Kaczynskinak egyedül kell helytállnia, és ugyan a választási kampányban más arcát mutatta, a legtöbb politikai elemző arra számít, hogy ha esetleg mégis elnyerné az elnöki posztot, akkor sokszor törne borsot politikai riválisai, a kormányzó pártok orra alá. Fivéréhez hasonlóan minden bizonnyal gyakran élne vétójogával, és akadályokat gördítene az euró bevezetése elé is.

Ehhez persze szinte csodát kellene művelnie, és a következő két hétben maga mellé kellene állítania a lengyel választók többségét. "A végleges győzelem kulcsa számunkra a hitünk abban, hogy győzni tudunk" - jelentette ki magabiztosan Kaczynski, és ha másban nem is, néhai bátyja példája biztatást adhat számára. A 2005-ös választáson az első fordulóban Lech Kaczynski csak a második volt, és a második körben sikerült felülkerekednie a később kormányfői posztra emelkedő Donald Tuskon.