Vizsgálja az Európai Unió a magyar médiatörvényt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a magyar médiatörvény összhangban van-e az uniós szabályokkal. A héten elfogadott jogszabályt több nemzetközi bírálat is érte az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja az Európai Bizottság a magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője. Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz azt mondta, hogy a bizottság nagy súlyt fektet a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság és a médiapluralizmus érvényesülésére. A szóvivő nem kívánta kommentálni azokat a bírálatokat, amelyek a törvényt az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban érték. A szóvivő azt egyelőre nem tudta megmondani, mennyi időt vehet igénybe a médiatörvény elemzése, és a bizottsági értékeléssel kapcsolatban sem bocsátkozott részletekbe.

A magyar médiaszabályozást bírálta többek között a luxemburgi külügyminiszter is, aki szerint a törvény "egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét". Jean Asselborn az Európai Bizottság fellépését is sürgette.