Molesztálták a pápa bátyja által vezetett német fiúkórus tagjait

Vágólapra másolva!
Szexuális visszaélések voltak a XVI. Benedek pápa bátyja által vezetett német fiúkórusban - ismerte el a regensburgi érsek. Több pedofil pap múltbeli botránya is árnyékot vetett a német katolikus egyházra az utóbbi időszakban, emiatt több vizsgálatot is kezdeményezett az egyház.
Vágólapra másolva!

A regensburgi érsekség elismerte, hogy szexuális visszaélések voltak a dél-németországi város templomi fiúkórusában abban az időszakban is, amikor a társulatot Georg Ratzinger, a jelenlegi pápa bátyja vezette. A most 86 éves Ratzinger a pénteken a megjelent állításokról elmondta: nem tudott a fiatalok sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekről. A regensburgi püspökség bizottságot alakít, hogy átvizsgáltassa a régi aktákat és levéltári dokumentumokat - jelentették be pénteken.

A német katolikus egyházon belüli újabb botrány azt követően tört ki, hogy a német püspöki konferencia megbízta Stephan Ackermann trieri püspököt: vizsgálja ki azokat az ügyeket, amelyek már hetek óta árnyékot vetnek a német katolikusokra. A hírek szerint több katolikus iskolában paptanárok követtek el szexuális bűncselekményeket diákokkal szemben.

A Regensburger Domspatzen nevű fiúkórussal kapcsolatban a püspökség az interneten keresztül kért bocsánatot az ötvenes években történt szexuális bűncselekmények áldozatainak a szüleitől. Úgy tudni, az internátus akkori igazgatóját - aki azóta már elhunyt - elmarasztalták. Akkor még nem Georg Ratzinger vezette a kórust.

Clemens Nick, a püspökség szóvivője a francia hírügynökségnek nyilatkozva felfedte: valószínűleg 1958 és 1973 között is voltak megrontási esetek, illetve szexuális zaklatások a regensburgi fiúkórusban, és ezeket a gyanús eseteket is tisztázni akarják. Georg Ratzinger 1964 és 1994 között vezette a kórust, amelyet 976-ban alapítottak.

Robert Zollitsch freiburgi érseket, a német katolikus püspöki konferencia elnökét március 12-én a Vatikánban fogadja XVI. Benedek pápa. A találkozó célja, hogy megbeszéljék a német katolikus egyházon belül történt szexuális visszaéléseket. A bűnügyek a 27 németországi püspökség közül 18-at érintenek.

Egy bajorországi kolostorhoz tartozó iskolában és internátusban éveken át folyt gyermekek testi fenyítése és megrontása - jelentették be pénteken Ettalban. A kisváros egyházi oktatási intézményében legalább tíz oktató ellen merült fel szexuális bűncselekmény elkövetésének a gyanúja. A sértett kiskorúak száma mintegy százra tehető - közölte Thomas Pfister, a Benedek-rendi apátság által a visszaélések egyházon belüli felderítésével megbízott. Az évtizedekkel korábbi ettali esetek már elévültek, ha azonban világi bíróság elé kerültek volna, úgy az elkövetőkre többévi szabadságvesztést szabott volna ki az eljáró hatóság.

A müncheni ügyészség a fenti jelentéstől függetlenül vizsgálatot folytat az ettali intézmény egy pap oktatója ellen. Az illető, akit időközben felfüggesztettek állásából, félmeztelen diákjainak fényképeit helyezte el homoszexuálisok által látogatott internetes oldalakon. A fotókat ő maga készítette kirándulások alkalmával. Az ügyészség számos komputert lefoglalt az ettali kolostorban.

A Vatikán roppant komolyan veszi a németországi katolikus intézményekben napvilágra került szexuális bűncselekmények hírét - közölte pénteken a Szentszék helyettes szóvivője. Ciro Benedettini ugyanakkor nem foglalt állást arról, vajon a Vatikán eleget tesz-e az ettali kolostor főnöke kérésének egy "apostoli látogatás" iránt. A kifejezés pápai különmegbízott kiküldését jelenti helyszíni vizsgálat céljából.