Zászlókkal és sok támogatóval búcsúztatták el Eugene Terre'Blanche-t, a dél-afrikai fehér szélsőjobb múlt hétvégén meggyilkolt vezérét. A temetés az elfojtott nemzeti érzelmekről szólt, többen az önálló búr állam létét fájlalták az újságíróknak. Egy fekete operatőrt viszont nem láttak szívesen, és arcon is ütötték.

Díszpompával temették el a múlt héten birtokán meggyilkolt Eugene Terre'Blanche-t, a dél-afrikai radikális búr mozgalom, az Afrikáner Ellenállási Front (AWB) egykori vezetőjét. A brit Daily Telegraph szerint a temetésen megjelent többezer ember egyszerre énekelte el a szertartás végén az apartheid-korszak nemzeti himnuszát, a Die Stern-t.

A temetés helyszínéül szolgáló ventersdorpi Afrikaans Protestáns Templom környékére jelentős rendőri erőket vontak össze. Az egész Dél-afrikai Köztársaságból érkeztek gyászolók, többen az apartheid-korszak nemzeti zászlajával és az AWB háromágú horogkeresztes zászlajával.

"Egy jó vezető volt, egy afrikáner, egy fehér ember volt és egy jó ideológiája volt" - mondta a 46 éves farmer, Sybrand van Dyk, aki Limpopo tartományból utazott a temetésre. Hozzátette: "Hősként halt meg, és hős is marad". Ezután tolmácsolta a dél-afrikai holland leszármazottak, a búrok elégedetlenségét, mondván "nem fogjuk hagyni többé, hogy megöljenek minket". A kemény szavaknak a gyászszertartás idején érvényt is szereztek, amikor egy fekete operatőrt arcon ütöttek.

Terre'Blanche-t múlt hétvégén ölte meg két munkása, akiket nem fizetett ki. Azonban hamar népcsoportok közötti szópárbaj alakult ki a halála körül, mivel a búrok azt állítják, hogy faji indíttatású volt a gyilkosság. Julius Malemát, a kormányzó Afrikai nemzeti Kongresszus (ANC) ifjúsági vezetőjét is élesen támadják: őt bíróság tiltotta el az Öld meg a búrt! című dal éneklésétől.

"Ők csak gyűlölnek minket, Malema is gyűlöl minket" - mondta Kobus Rothmann, a Johannesburgtól két órányi autóútra fekvő Ventersdorp lelkésze. Az apartheid bukása óta saját államot akaró búrok nem adják fel, "a saját kultúrájuk szerint" akarnak élni - fogalmazta meg óhajukat Charl de Jager, egy pretoriai tanár. "A legtöbb afrikaansul beszélő fehér ember nagyon jól elnyomja a dühét ebben a pillanatban" - tette hozzá a tanár.