Újabb bombagyanús csomagokat vizsgálnak Jemenben

Vágólapra másolva!
A jemeni hatóságok letartóztattak egy nőt, illetve 26 gyanús csomagot foglaltak le, miután pénteken Nagy-Britanniában és Dubajban robbanószerkezeteket találtak postai küldeményekben. Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint a merényletkísérlet az al-Kaidára utal. Egy brit lap pedig úgy tudja: az MI6 ügynöke leplezte le a terroristákat.
Vágólapra másolva!

A jemeni hatóságok szombaton lefoglaltak 26 gyanús csomagot, és kihallgatták az érintett légitársaságok, valamint a szanaai nemzetközi repülőtér teherszállító részlegének dolgozóit. A hatóságok egyelőre még vizsgálják a küldemények tartalmát. Az eset valószínűleg összefüggésben van a Dubajban és Nagy-Britanniában pénteken felfedezett csomagbombákkal.

A jemeni biztonsági erők szombat este őrizetbe vettek Szanaában egy nőt, valószínűleg ő adta fel a chicagói zsinagógáknak címzett, robbanóanyagot tartalmazó küldeményeket. Ali Abdullah Száleh jemeni elnök szerint az Egyesült Államoktól és az Egyesült Arab Emirátusoktól kapott információk alapján azonosították a nőt, akit a brit pokolgépben elrejtett SIM-kártya segítségével sikerült felkutatni.

Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter szombaton azt mondta: "az al-Kaida védjegye", hogy robbanószerkezetet próbálnak küldeni az Egyesült Államokba. A miniszter szerint a terroristák folyamatosan tesztelik a védelmi rendszert, mert adták fel azt a törekvésüket, hogy amerikai földön mérjenek csapást mérjenek az USA-ra.

A bombákat tartalmazó csomagokat chicagói zsinagógáknak címezték. A Daily Telegraph című brit lap információi szerint a merényletek tervét az MI6, vagyis a brit hírszerzés egyik ügynöke leplezte le Jemenben. A lap információját hivatalosan nem erősítették meg, de erre utal a CNN értesülése is, amely szerint a gyanús csomagokra az USA egyik szövetségese figyelmeztette a hatóságokat.