Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

DNS-teszt tisztázott egy 30 éve börtönben ülő férfit Texasban

Vágólapra másolva!
Már harminc évet letöltött 75 éves börtönbüntetéséből az a férfi, akit végül DNS-vizsgálat tisztázott a vádak alól Texasban - számol be az esetről a BBC.
Vágólapra másolva!

Cornelius Dupree 1979 és 2010 között ült egy Texas állambeli börtönben rablás és nemi erőszak miatt. Az 51 éves férfit tavaly júliusban helyezték feltételesen szabadlábra, egy héttel később pedig DNS-teszt bizonyította be ártatlanságát. A bíróság most hivatalosan is felülbírálta a korábbi ítéletet.

"Nagy öröm, hogy ismét szabad vagyok" - mondta Dupree a Dallas megyei bíróságon a tárgyalás után. Elmondása szerint vegyes érzelmei vannak, tekintve, hogy milyen hosszú időt töltött börtönben. "Be kell vallanom, van bennem egy kis harag, de örülök is, és ez felülbírálja a haragot" - tette hozzá.

Duprett azzal vádolták meg 1979-ben, hogy társával együtt kirabolt és megerőszakolt egy 26 éves nőt. A férfi a rablást elismerte, az erőszakot azonban végig tagadta. A sértett nő azonban azonosította őket az eset után, ezért elítélték őket. A másik megvádolt férfi szintén börtönbüntetését tölti, most arra számít, hogy az ő ártatlansága is bebizonyosodik.

Texas államban Dupree rekorder azok között, akik a leghosszabb időt töltötték börtönben, mire a DNS-teszt alapján ártatlanságuk bebizonyosodott. Ebben az államban egyébként már 41 foglyot mentesítettek DNS-teszt alapján 2001 óta, többet, mint bármely más államban.

Az Egyesült Államokban nála csak ketten töltöttek több időt börtönben, mire a teszt tisztázta őket, egy férfi Floridában 35 évet, egy másik pedig 31 évet raboskodott egy Tennessee állambeli börtönben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről