Horrorisztikus körülények vannak az észak-koreai börtönökben az AI szerint

Vágólapra másolva!
Nagyjából kétszázezer ember raboskodik az észak-koreai politikai fogolytáborokban az Amnesty International jelentése szerint. A jogvédő szervezet volt foglyok és tábornokok beszámolói alapján azt írja, hogy a rabok sokszor patkányokat vagy állati ürüléket esznek, hogy ne haljanak éhen.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea jelentősen kibővítette a politikai foglyok elzárására használt börtöntáborokat az elmúlt évtizedben, ahol "horrorisztikus" körülmények között tartanak fogva embereket - közölte szerdán az Amnesty International (AI). A nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint nagyjából kétszázezer ember raboskodik politikai fogolytáborokban, az AI a táborok egykori foglyaira és őrei hivatkozva azt állítja, hogy a táborokban szörnyű körülmények között tartják fogva a rabokat, rabszolgaként dolgoztatják, éheztetik, kínozzák és nyilvános kivégzések végignézésére kényszerítik őket.

A londoni központú jogvédő szervezet jelentése szerint a birtokába került műholdas felvételeken jól látni, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt az észak-koreai fogolytáborok nagysága. A szervezet jelentése szerint a táborokban hajnali négy órakor kezdődik a munka az elítélteknek, este nyolc óráig kell dolgozniuk, aztán még kétórás ideológiai képzést kapnak. A jelentésben azt is írják, hogy a napi ételadagnak számító húsz deka kukoricakását csak azok kapják meg, akik minden rájuk osztott feladatot megcsináltak. Az éhhalál mindennaposnak számít.

Egy volt rab elmondása szerint "egy normális társadalomtól eltérően" ahelyett, hogy szomorúak lettek volna, inkább örültek, ha egyik rabtársuk meghalt, mert a temetést végző elítélt kapott még egy adag ételt. A jelentés szerint egyes elítéltek patkányokat ettek vagy állati székletből kapartak ki kukoricadarabokat, hogy csillapítsák éhségüket.

Az Amnesty International információi szerint csak egy táborban több ezer olyan embert tartanak fogva, akit csak azért börtönöztek be, mert kapcsolatban állt elítéltekkel. Észak-Koreában megszokott gyakorlatnak számít, hogy egész családokat zárnak táborokba egy családtag bűne miatt.