Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Újabb csapás Merkelék koalíciójára: kiesett a berlini parlamentből is az FDP

Vágólapra másolva!
Kiesett a helyi törvényhozásból a berlini tartományi választásokon a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP). A kormánykoalícióban részt vevő szervezetnek zsinórban ez az ötödik súlyos kudarca a helyi választásokon, ami súlyos csapás az Angela Merkel kancellár vezette, konzervatívokból és szabad demokratákból álló országos kormánykoalíció számára. Meglepően jól szerepelt viszont az internet  szabadságáért küzdő Német Kalózpárt. A választást az eddig is kormányzó szociáldemokrata párt (SDP) nyerte.
Vágólapra másolva!

Az eddig is kormányzó szociáldemokraták (SPD) nyerték a vasárnap Berlinben rendezett tartományi parlamenti választásokat. A televíziós előrejelzések szerint az SPD mögött a második helyen a kereszténydemokrata CDU végzett, megelőzve a Zöldeket és a reformkommunista Baloldal pártját.

Történelmet írva bejutott az első németországi tartományi törvényhozásba a 2006-ban alakult, az internet szabadságáért küzdő, meglehetősen idealista jelszavakat hangoztató Német Kalózpárt is.

Az önálló tartománynak számító német fővárosban tartott vasárnapi választás legnagyobb meglepetése azonban az, hogy újabb helyi parlamentből esett ki a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP).

A liberális FDP kudarca súlyos csapás az Angela Merkel kancellár vezette - konzervatívokból és szabad demokratákból - álló országos kormánykoalíció számára. Az Európa egyik legtekintélyesebb politikusának tartott Hans-Dietrich Genscher korábbi külügyminiszter volt pártja ebben az évben immár az ötödik tartományi parlamentből esett ki. Mindez megfigyelők szerint jelentős mértékben megnehezítheti a kormányzást a hátralévő két évben Merkel koalíciója számára. A berlini CDU számára csekély vigasz, hogy a párt kismértékben növelte szavazatainak számát az öt évvel ezelőttihez képest.

Az esti részeredmények szerint a berlini képviselőház legerősebb pártja az SPD a szavazatok 28,5 százalékával, megelőzve a CDU-t (23,2) és a Zöldek pártját (17,5). A reformkommunista Baloldal pártja a voksok 11,6 százalékát szerezte meg.

A szabad demokraták hatalmas kudarcát jelzi, hogy a párt a korábbi 7,8 százalékhoz képest a szavazatok mindössze 2 százalékához jutott. Nem így a 2006-ban alakult, kizárólag fiatalokra támaszkodó Német Kalózpárt, amely egy csapásra 9,1 százalékot szerzett. Az eredmény mindenképp szenzációnak számít a német politikában.

Berlinben immár csaknem 10 éve Klaus Wowereit vezetésével a szociáldemokraták és a Baloldal pártjából álló, úgynevezett "vörös-vörös" koalíció volt hatalmon. Szakértők szerint az eddigi tartományi koalíciót a választások után a szociáldemokraták és a Berlinben eddigi legjobb eredményüket elért Zöldek kormányzati szövetsége váltja fel. Az azonban bizonyos, hogy Berlin kormányzó polgármestere, egyben a tartomány miniszterelnöke immár a harmadik ötéves ciklusra a rendkívül népszerű, a német politikusok közül homoszexualitását elsőként nyíltan vállaló, 57 esztendős Klaus Wowereit marad. Megfigyelők szerint az SPD Wowereit népszerűségének köszönheti újabb választási győzelmét. Ez is magyarázza, hogy a berlini polgármestert a szociáldemokraták lehetséges kancellárjelöltjeként említik a 2013-as országos parlamenti választásokra.

A berlini tartományi választás az idei "szuperválasztási" esztendő záró fejezete volt. Idén összesen hét tartományban rendeztek helyi törvényhozási választásokat, és azok szinte kivétel nélkül a Bundestagban ellenzékben lévő szociáldemokraták és elsősorban a Zöldek előretörését hozták. Angela Merkel kancellár pártja, a CDU a legtöbb tartományban jelentős veszteségeket szenvedett, a liberális FDP számára pedig egy kivételével valamennyi szavazás rendkívül súlyos kudarc volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről