Leváltották Kim Dzsong Un nagybátyját

Vágólapra másolva!
Dél-koreai értesülés szerint leváltották hadseregbeli magas tisztségéből az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un befolyásos nagybátyját, akit hosszú ideje Kim mentoraként tartottak számon. Több bizalmasát kivégezték.
Vágólapra másolva!

Eltávolították posztjáról Csang Szung Taeket, az észak-koreai hadsereg vezetésének, az Állami Védelmi Bizottságnak a 67 éves alelnökét, két közeli munkatársát pedig november közepén kivégezték, közölték dél-koreai források. Mivel a férfi Kim Dzsong Un nagybátyja, elemzők szerint ez a legnagyobb átalakulás az ország vezetésében Kim Dzsong Un hatalomra kerülése óta.

A Kim Dzsong Un testvérével összeházasodott Csang tekintélye a BBC elemzése szerint a két évvel ezelőtti hatalomátvétel óta erősödött, egyike volt annak a hét embernek, aki Kim Dzsong Un közvetlen közelében sétálhatott apja temetésén. A férfit gazdasági reformernek tartják, akit rendszeresen megbíznak a Kínával való kapcsolattartással. Ha valóban eltávolították, az drámai változást jelent, persze attól is sok függ, hogy miért történt mindez, írta a BBC.

Ha ugyanis egészségügyi okai vannak a döntésnek, akkor megmaradhat az óriási nem hivatalos befolyása, míg a politikai okok sokkal komolyabb változást jósolnának. A BBC hozzáteszi azt is, hogy az információkat nagyon nehéz hivatalosan megerősíttetni, a dél-koreai hírszerzéssel pedig korábban már előfordult, hogy tévedett.

Csang a Koreai Dolgozók Pártjában a 70-es évektől lépkedett felfelé a ranglétrán, 1992-ben beválasztották a Központi Bizottságba. 2004-ben – már a diktátori család tagjaként – eltűnt a nyilvánosság elől. Akkoriban a dél-koreai hírszerzés arról számolt be, hogy házi őrizetbe helyezték, mások szerint viszont "átnevelésre" küldték. Két évvel később újra reflektorfénybe került, úgy tartották, nagy befolyása van Kim Dzsong Unra.

Kim Dzsong Il 2008-ban bekövetkezett agyvérzése után Csangot gyakran a rezsim második embereként emlegették, az elmúlt években pedig jelentős támogatást nyújtott unokaöccsének az ország vezetőjeként tett első lépéseihez. Fontos posztokat töltött be a Koreai Munkapártban is, és az utóbbi időben őt tartották a gazdaságpolitika egyik irányítójának.

Taekről itt és itt is olvashat korábbi cikkeinkben.