Ki hisz még Amerika erejében?

barack obama, vlagyimir putyin, ukrajna, krím, fehér ház, oroszország
Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszél telefonon a Fehér Ház ovális termében 2014. március 1-én
Vágólapra másolva!
John McCain republikánus szenátor elismerte, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll rendelkezésére katonai megoldás az ukrán válság rendezésére, de a világ legerősebb hatalmának több más opciója is van. Washintgonban már eljutottak a szankciók fontolgatásáig, az ukránokat pedig John Kerry próbálja meggyőzni, hogy ne tegyenek semmi butaságot.
Vágólapra másolva!

A figyelmeztetéseken túl az Egyesült Államok most már konkrét lépésekkel is Moszkva tudtára adta, hogy nem helyesli az ukrán területek megszállását. Egyrészt felfüggesztette az Oroszországgal folytatott kereskedelmi és beruházási tárgyalásokat. Másrészt haladéktalanul leállítja a katonai együttműködést Oroszországgal. Ez az utóbbi intézkedés minden hadgyakorlatra, kétoldalú tárgyalásra, kikötő-látogatásra és tervezési konferenciára kiterjed. Egyebek között elmarad egy májusra tervezett közös haditengerészeti hadgyakorlat. A változás nem érinti az amerikai katonai erők európai vagy földközi-tengeri elrendezését, az Egyesült Államok nem tett konkrét lépéseket a Krím félsziget orosz megszállásának ellensúlyozására. Washington hozzátette ugyanakkor, hogy a Pentagon nagyra értékeli az elmúlt években kialakult amerikai-orosz katonai kapcsolatokat.

Barack Obama és Vlagyimir Putyin korábbi, másfél órán át tartó telefonbeszélgetésének nem volt kézzel fogható eredménye, az amerikaiak így most már az orosz miniszterelnöknek is üzentek. Dmitrij Medvegyevet Joe Biden amerikai alelnök hívta fel telefonon, és arra figyelmeztette, hogy Oroszország politikailag és gazdaságilag egyre jobban elszigetelődik, ha nem vonja ki erőit Ukrajnából.

Barack Obama Putyint hívja Forrás: Flickr/The White House/Pete Souza

Szankciókról azonban már Chris Murphy demokrata párti szenátor beszélt. Az európai albizottság elnöke bejelentette, hogy az amerikai felsőház az ukrajnai intervenció miatt Oroszország elleni szankciókat mérlegel, amelyek az orosz bankokkal szembeni büntetőintézkedéseket, az orosz hivatalos és magánbefektetői számlák befagyasztását és beutazási korlátozásokat foglalhatnak magukba. A szenátor ugyanakkor rámutatott, hogy a szankciók akkor lennének igazán hatékonyak, ha az Európai Unió is hasonlókat foganatosítana.

John McCain republikánus szenátor elismerte, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll rendelkezésére katonai megoldás, de rámutatott, hogy a világ legerősebb hatalmának több más opciója is van. Ezek között említette a "kleptokraták" azonosítását, és a legkorruptabb orosz vezetők felvételét a 2012-ben létrehozott, úgynevezett Magnyitszkij-listára. Az ezen felsorolt személyek nem kapnak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba. A szenátor szerint az ukrajnai válság "egy nem hatékony külpolitika folyománya, aminek következtében senki sem hisz többé Amerika erejében".

Barack Obama több mint két órán át egyeztetett a nemztbiztonásgi szakértőivel. Számba vették, hogy milyen további lépéseket tehetnek Oroszország elszigetelésére, részletek azonban még nem derültek ki arról, hogy ezen a tárgyaláson milyen döntések születtek. Az amerikai elnöknek közben az amerikai képviselőkkel is meggyűlik a baja, hiszen többen azzal vádolták meg, hogy gyengén áll hozzá az ukrán válsághoz. Obama válasza erre az volt, hogy a képviselők jobban tennék, ha felülemelkednének a pártpolitikán, és egységesen elítélnék az oroszok akcióit, illetve jóváhagynák Ukrajna ideiglenes kormányának a gazdasági és politikai támogatását.

Obama közben Kijevbe küldte a külügyminiszterét. John Kerry feladata lesz, hogy egyrészt Washington támogatásáról biztosítsa az ideiglenes ukrán kormányt, másrészt meggyőzze az ukrán politikusokat, hogy adjanak esélyt a diplomáciának, és ne menjenek bele olyan akciókba, amelyekkel háborút provokálhatnak ki.