Széttépte a fekete medve

Vágólapra másolva!
Túrázót ölt meg egy fekete medve New Jersey-től északra egy erdős vidéken a hétvégén – közölte hétfőn a helyi rendőrség. A szakértők szerint roppant ritka az ilyen támadás ebben a térségben.
Vágólapra másolva!

A New Jersey-ben élő, 22 esztendős Darsh Patel négy barátjával együtt vette észre a medvét vasárnap délután a New Yorktól 64 kilométerre északra fekvő Apshawa rezervátumban. A medve követte a túrázókat, akik erre szétszóródtak, ám amikor újra összegyűltek, Patel már nem volt közöttük. Értesítették a rendőrséget, amely két órával később talált rá a férfi holttestére.

A tragédia helyszínén a medvét is ott találták, és elpusztították. A rendőrök szerint a fekete medvék nem ritkák New Jersey 21 megyéjében, de rendkívül ritkán fordul elő, hogy emberre támadnának. A helyi környezetvédelmi hivatal jelentése szerint 2012-ben New Jersey-ben mintegy 3000 fekete medve élt, ez országosan is a legnagyobb populációt jelenti. Decemberben hatnapos medvevadászatot tartottak az államban.

Ritkán támad

Egy 2010-ben a medvékről készült jelentés szerint 1852 óta senkit sem ölt meg fekete medve New Jersey-ben. 2002-ben New York államban egy öt hónapos kislány lett egy medve áldozata, amikor a vadállat felborította a babakocsiját, és magával vonszolta a Catskill-hegység erdőségébe. Négy éve egy medve New Jersey északnyugati részén támadott meg egy férfit: elvette a szendvicseit, és számos sérülést, zúzódást okozott neki.

A fekete medvék jellemzően nem agresszívek, inkább elmenekülnek az emberek elől – írja a New Jersey környezetvédelmi hivatal a honlapján.