Nagytakarítás kezdődött Indiában

An Indian worker sweeps a path at the Gandhi Hospital in Hyderabad on October 2, 2014. India's Prime Minister Narendra Modi weilded a broom in a New Delhi slum colony on October 2 as he launched an ambitious campaign to clean India on independence leader
Vágólapra másolva!
India utcáinak, középületeinek és parkjainak megtisztítását célzó nagyszabású kampányt indított útjára Narendra Modi indiai kormányfő, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjaként tisztelt Mahátma Gandhi születésének 145. évfordulójához igazítva a Takarítsuk ki Indiát! (Clean India Campaign) nevű mozgalom kezdetét.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök Újdelhi egyik szegényebb negyedében söprögetve indította el csütörtökön a kampányt, amelynek kezdetét országszerte több millióan, köztük ügyvédek, diákok, iskolaigazgatók és gyári munkások ünnepelték meg azzal, hogy seprűt ragadtak és takarítani kezdtek a közterületeken. Az ötéves kampány célja megváltoztatni az Indiáról kialakult negatív képet, miszerint a dél-ázsiai ország a világ egyik legkoszosabb állama.

Miniszterek is sepertek

A kormányfő, aki májusi hivatalba lépése óta minden beszédében hangsúlyozza a tisztaság és a higiénia fontosságát, csütörtökön több ezer újdelhi lakost vezetett végig a főváros egyik újonnan megtisztított utcáján. A takarítási mozgalom elindulását nagyszabású médiakampány előzte meg, amely saját otthonuk és munkahelyük megtisztítására buzdította az indiaiakat. A kampányt megelőző héten kabinetminiszterek, rendőrök és ipari vezetők ragadtak seprűt és szemétlapátot, hogy kitakarítsák az irodáikat.

Forrás: AFP/Noah Seelam

Nyilvános illemhelyek

A kampány szoros összefüggésben van az indiai kormány nagyszabású nyilvánosillemhely-építési tervével, amelynek célja, hogy véget vessen a szabad ég alatt történő vécézésnek. Az 1,2 milliárd főt számláló Indiában a lakosság több mint felének nincsen otthon vécéje, és a helyzet a gyéren lakott vidéki területeken a legsúlyosabb. A kormány vécéépítési terve a becslések szerint 620 milliárd rúpiába (2740 milliárd forintba) fog kerülni, ennek jelentős részét üzleti vállalkozásoktól és nemzetközi segélyszervezetektől kapott támogatásokból fogják előteremteni.

Népi mozgalom

"Ha képesek vagyunk együttműködni és ezt egy népi mozgalommá emelni, akkor azt hiszem, bekerülhet a nevünk a világ legtisztább városai és országai közé" - mondta Modi a kampány elindítására összegyűlt iskolásoknak és hivatalnokoknak, megígértetve velük, hogy évente 100 órát szánnak a környezetük rendben tartására.
Az elmúlt évtizedben, India gazdasági fellendülése és növekvő jóléte nyomán sokszorosára nőtt a megtermelt szemét mennyisége. Kevés város rendelkezik azonban megfelelő hulladékkezelési rendszerrel a napjában megtermelt és gyakran az utcára ürített több tonnányi szemét problémájának megoldására.