Vágólapra másolva!
Csaknem hetven évvel Bergen-Belsen felszabadítása után eddig ismeretlen tömegsírra bukkantak holland kutatók az egykori náci koncentrációs tábor területén. A sírt kegyeleti okokból nem tárják fel.
Vágólapra másolva!

A tömegsírra egy nagyapja nyughelyét kereső holland férfi segítségével bukkantak. A férfi túlélőkkel beszélt, hogy segítsenek megtalálni az ellenállásban való részvételéért elhurcolt nagyszülő sírját. Egyiküktől végül kapott egy térképet, amelyen megjelölték a sírhelyet.

Régészek ez alapján végzett mérései végül azt igazolták, hogy az egykori láger fő utcájának végén elterülő rét alatt valójában tömegsír található. Feltárni viszont nem fogják, és további vizsgálatokat sem végeznek, mert ez sértené a vallási előírásokat az alsó-szászországi zsidó közösség szerint.

A bergen-belseni lágerben 1941 és 1945 között 70 ezren pusztultak el, ott halt meg a naplójáról ismert Anne Frank is. A tábort 1945. április 15-én szabadították fel a britek. A legtöbb barakkot röviddel azután felperzselték, hogy így akadályozzák meg a betegségek terjedését.