Lezuhant egy repülőgép Spanyolországban

Sevilla, 2015. május 9.
A spanyol rendőrség által közreadott kép annak az Airbus A400-asnak a maradványairól, amely tesztrepülés közben lezuhant a sevillai San Pablo katonai repülőtéren 2015. május 9-én. A fedélzeten tartózkodó, egyes források szerint nyo
Sevilla, 2015. május 9. A spanyol rendőrség által közreadott kép annak az Airbus A400-asnak a maradványairól, amely tesztrepülés közben lezuhant a sevillai San Pablo katonai repülőtéren 2015. május 9-én. A fedélzeten tartózkodó, egyes források szerint nyolc, más hírek szerint tízfős személyzet életét vesztette. (MTI/EPA/Spanyol rendőrség)
Vágólapra másolva!
Lezuhant egy repülőgép Spanyolországban. 
Vágólapra másolva!

Az Airbus A400M típusú katonai repülőgép a sevillai San Pablo repülőtértől másfél kilométerre zuhant le, nem sokkal felszállása után - adta hírül a BBC.

A fedélzeten tartózkodó, egyes források szerint nyolc, más hírek szerint tízfős személyzet életét vesztette. Forrás: MTI/EPA/Spanyol rendőrség/-------------------

A belügyi tárca szóvivője az AP hírügynökségnek elmondta: a fedélzeten utazó személyzet tagjai közül legalább hárman meghaltak a szerencsétlenségben. Eddig két sebesültet sikerült kimenteni a roncsok alól, az egyikük súlyos égési sérüléseket szenvedett. A személyzet többi tagjának a sorsáról egyelőre nincs hír.

Nem a hadsereg gépe volt

A hatóságok lezárták a repülőteret. Az El País szerint vannak túlélők, őket helikopterrel szállították egy közeli kórházba. A jelentések szerint a repülőgép pilótája röviddel felszállás után jelezte, hogy hibásan működnek az Airbus rendszerei.

Hírügynökségi jelentések szerint nem a spanyol hadsereg működtette a gépet, már csak azért sem, mert Spanyolország még nem szerezte be ezt a szállítógéptípust.

Igaz, e típus összeszerelő üzemének éppen a Sevilla melletti San Pablo repülőtér ad otthont. Eddig még csak Franciaország, Nagy-Britannia és Törökország rendelkezik ezzel a modellel.

Az Airbus A400M négy légcsavaros, felső szárnyas, közepes katonai szállító repülőgép, melyet az Airbus S.A.S. cég fejleszt francia, angol, német, spanyol, olasz, belga, török és luxemburgi megrendelésre, főleg a Transall C–160 és a C–130 Hercules repülőgépek leváltására. A gép két támadó helikoptert vagy 116 katonát képes szállítani úgy, hogy harci körülmények között is manőverezhető marad.