A macedón kormányfő mellett és ellene is tüntettek

camp rally tent HORIZONTAL SQUARE FORMAT 2627189 05/17/2015 Participants in anti-government protests in Skopje, the capital of Macedonia. Dmitriy Vinogradov/RIA Novosti
Az utcán maradnak
Vágólapra másolva!
Macedón kormánypárti tüntetők és a Nikola Gruevszki miniszterelnök kormányának lemondását követelők kedden is folytatták tiltakozásukat a macedón fővárosban, Szkopjéban: miközben ellenzékiek már harmadik napja a kormány épülete előtt tiltakoznak, a kormányzó párt hívei előző este a parlament előtt lévő téren húzták fel sátraikat. Az ellenzék egyebek mellett korrupcióval, választási csalással, valamint törvényellenes lehallgatások elrendelésével vádolja a jobbközép kormányfőt.
Vágólapra másolva!

A hetek óta húzódó macedón belpolitikai válság megoldása érdekében Zoran Zaev ellenzéki vezető és Gruevszki az Európai Unió közvetítésével kedden tárgyalásokat folytat. Előző nap a négy legnagyobb parlamenti párt vezetői tartottak egyeztetéseket. Ezt követően Zaev azonban azt mondta, nem sikerült előrehaladást elérni, és a helyzetet csak Gruevszki lemondásával és egy ügyvivő kormány megalakulásával lehetne rendezni.

Húszezren vonultak utcára

Vasárnap este húszezren vonultak Szkopje utcáira a kormányfő lemondását követelve, és közülük többen azóta is a kormányépület előtt sátoroznak. Kedden mintegy százötvenen gyűltek össze a tiltakozás helyszínén. Zoran Zaev ellenzéki vezető korábban arra buzdította híveit, hogy csak akkor menjenek haza, ha a kormányfő lemondott posztjáról.

Az utcán maradnak, amíg a nemzeti érdekek ezt igénylik Forrás: AFP/RIA Novosti/Dmitriy Vinogradov

Az utcán maradnak

Előző este a miniszterelnök mintegy harmincezer híve tartott felvonulást a fővárosban, hogy támogatásukról biztosítsák Gruevszkit. Kedden a 24 resti nevű macedón televíziós csatorna beszámolójában kormánypárti tüntetők úgy nyilatkoztak, mindaddig az utcán maradnak, amíg az "állami és nemzeti érdekek veszélyben forognak".

Nem fog lemondani

Gruevszki hétfőn este ismét hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában lemondani.

- jegyezte meg a 2006 óta hivatalban lévő kormányfő a lehallgatási botrányra utalva.

Lehallgatott telefonok

Zaev pártja, az ellenzéki Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) február óta több lehallgatott telefonbeszélgetést tett közzé, amelyeken magas rangú tisztségviselők egyebek mellett arról tárgyalnak, hogyan tussoljanak el egy emberölést. A kormányfő szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.