Vége lehet a békés Japánnak

japán hadsereg
Self Defence Forces Navy training vessel JDS Kashima (TV-3508) female officers salute during a ceremony as she moors at the port of Quetzal, 110 km south of Guatemala City on June 25, 2015 during her visit to celebrate the 80th anniversary of the diplomatic relations between both nations. AFP PHOTO / Johan ORDONEZ
Vágólapra másolva!
Japán ismét kihúzta a gyufát a szomszédjainál: a kormány úgy döntött, Amerika és más szövetségesei oldalán akár katonailag is beszállhatnak háborúkba, vagyis 1945 után ismét japán katonák harcolhatnak külföldön. A lépés első számú címzettje, Kína érthető módon aggódik, de egyelőre azért nem eszik olyan forrón a kását.
Vágólapra másolva!

A jelentős hazai ellenkezés dacára a japán parlament alsóháza csütörtökön megszavazta azt a törvényt, amely a II. világháború óta először lehetőséget ad a szigetországnak arra, hogy bizonyos esetekben külföldre küldje katonáit. A tokiói törvényhozás épülete előtt – a szervezők szerint – 100 ezren tüntettek a törvény ellen.

Állítólag 100 ezren voltak Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Szerintük az alkotmányellenes, mivel ellentmond a Japán békés mivoltát garantáló jogszabálynak. A japán alkotmány 9. pontja ugyanis így hangzik:

„Őszintén törekedve az igazságosságon és renden alapuló nemzetközi békére, a japán emberek örökre lemondanak a háborúról mint szuverén nemzeti jogról, és nem fenyegetéssel vagy erővel oldják meg a nemzetközi vitákat. Ennek betartása érdekében soha nem tartanak fenn szárazföldi, tengeri vagy légierőt, és nem ismerik el a hadviselés jogát.”

Feszítik a kereteket

Ennek átírásától ugyan még messze vagyunk, de az alsóházban kétharmados többséggel rendelkező Liberális Demokrata Párt (LDP) és kisebbik partnere, a buddhista-pacifista Új Komeitó – de főleg az Abe Sindzó kormányfő vezette LDP – hosszú távú törekvése, hogy az alaptörvény vonatkozó sorait a saját szája íze szerint alakítsa:

az eddig uralkodó önvédelem helyett mostantól a kollektív védelem lesz az új jelszó.

Abe Sindzó a szavazáson Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Ennek jegyében, immár az új törvény adta felhatalmazással Japán a szövetségesei segítségére siethet, ha közvetve önmagát is fenyegetve érzi. Abe miniszterelnök azzal érvel, hogy a világ változik, Japánra Kína és Észak-Korea is fenyegetést jelent, muszáj ébernek lenni. Ellenzői szerint viszont

éppen a békés jelleg teremtette folyamatos prosperálás volt az, ami az elmúlt 70 évben Japánt a világ egyik vezető gazdasági hatalmává tette.

Tokiói látkép. Béke nélkül nem lett volna fejlődés Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Alkotmánnyal alkotmányellenesen

Az új törvény ugyan még nem hatályos, de ez csak idő kérdése: még ha a felsőház a rendelkezésére álló 60 nap után vissza is dobja, ha az alsóház megint elfogadja – és a kormánykoalíció kétharmados többségével miért ne tenné? –, akkor már nincs mit tenni.

Abe és egy F-35-ös vadászbombázó. Védekező állásban Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Csakhogy a törvény szellemét jelentő kollektív védelem meglehetősen tág kategória, a South China Morning Post című hongkongi napilap fel is sorolt pár példát, amely elvileg indokolttá teheti a japán hadsereg – hivatalosan önvédelmi erők – bevetését, és amelyek eddig egyértelműen alkotmányellenesek voltak:

  • Ha Észak-Korea rakétát lőne ki az Egyesült Államokra, akkor Japán dönthet úgy, hogy elfogja. Ezt eddig csak akkor tehette volna meg, ha közvetlenül őt veszik célba
  • Ha a csendes-óceáni térségben megtámadják az egyik szövetséges hadihajóját, és azt magukra nézve fenyegetésnek értékelik, a japán haditengerészet részt vehet a válaszcsapásban
  • Katonai kíséretet biztosíthatnak a Japánba irányuló olajtankereknek
  • Felderítő gépekkel kémlelhetik a kínai partokat
  • Logisztikai és katonai támogatást nyújthatnak az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi katonai műveletekhez, más kérdés, hogy a harctól elszokott katonákat még ki is kéne képezni (Abe szerint ezért nem küldenek csapatokat Irakba, noha az Iszlám Állam elleni 62 tagú nemzetközi koalícióhoz Japán is hozzájárul.)

Véres kardot hoztam

Nem csoda, hogy japán katonai expanzióról a XIX–XX. században keserű tapasztalatokat szerzett Kínában érzékenyen reagáltak. Az állami Hszinhua hírügynökség például kommentárjában azt írja:

„A történelem folyamán összevérezett japán szamurájkardot ismét megforgathatják a világ minden táján.”

Abét pedig egy olyan sógunhoz hasonlították, aki a halálos keszagiri vágást készül végrehajtani.

Japán tengerészek. Van, akinek félelmetesek Forrás: AFP/Johan Ordonez

Ráadásul egy hónappal az augusztus 15-én, a II. világháborús japán kapituláció 70. évfordulóján tartandó beszéde előtt, amelytől – eddig – azt remélték, békülékeny hangot üt meg, és ha bocsánatot nem is kér – például az 1937-es nankingi mészárlásért –, legalább felvillantja annak lehetőségét, hogy Kína és Japán túlléphet a történelmi sérelmeken.

Nanking-megemlékezés Kínában Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ha szeretnénk röviden szemléltetni a két ország viszonyát, akkor Abe és Hszi Csin-ping kínai elnök tavalyi pekingi találkozója kitűnő példa erre.

Jöhet a riogatás

Egy Magyarországon élő japán szakértő más, "hazai" aggodalmakra is rávilágított. Az Origónak nyilatkozó Kuragane Kei szerint sokan attól tartanak, hogy

az új törvény megerősítheti Japán alárendeltségét az Egyesült Államoknak,

ha pedig ez azzal is párosul, hogy Japán csapatokat küld (mondjuk a Közel-Keletre), az megnövelheti az ország terrorfenyegetettségét is – Goto Kendzsi iraki lefejezése valószínűleg sokakban élénken él.

Japán július elején amerikai-ausztrál hadgyakorlathoz csatlakozott Forrás: AFP/Tim Hunter

A szegedi egyetem oktatója szerint Kína számára is új helyzet áll elő, hiszen az elmúlt hét évtizedben ahhoz szoktak hozzá, hogy Japán elvileg sem jelenthet számukra fenyegetést, a történteket pedig felhasználhatják arra, hogy a japán militarizmus rémképével riogassanak.

Kína kiabál Forrás: AFP/Wang Zhao

Más a helyzet a Tokióval ugyancsak hűvös viszonyt ápoló Dél-Koreával, amely szintén szoros térségbeli szövetségese Washingtonnak, Szöul reakciója így nem egyértelmű, bár azok után, hogy Amerika üdvözölte a japán lépéseket, lehet, hogy visszafogott lesz.

Most kellett lépni

Kuragane Kei szerint ha valamikor, akkor most kellett ezt meglépni, mert bár Abe népszerűsége az elmúlt időben sokat csökkent,

felhatalmazása a jelenlegi japán politikai erőviszonyok közepette megkérdőjelezhetetlen,

sem az LDP-n belül, sem azon kívül nincs életképes ellenzéke.

Abe ellenzéke, amely bojkottálta a szavazást Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Szeptemberben minden bizonnyal újabb három évre megválasztják pártelnöknek, a 2016. júliusi felsőházi választás pedig még épp biztonságos távolságban van ahhoz, hogy elüljön a mostani tiltakozási hullám. Ha pedig még előnyt is kovácsolnak ebből, és a szenátusban újra többségük lesz, komolyan fontolóra vehetik, hogy hozzányúljanak a 9. cikkelyhez.