Fellebbeztek Murszi ügyvédei a halálbüntetés ellen

Ousted Egyptian president Mohamed Morsi gestures from the defendants cage as he attends his trial at the police academy on the outskirts of the capital Cairo on June 2, 2015. The Egyptian court postponed its final ruling on Morsi, who was sentenced to dea
Mohamed Murszi
Vágólapra másolva!
Megfellebbezték a Mohamed Murszi ellen hozott halálos ítéletet, akárcsak az életfogytiglani börtönbüntetésre vonatkozó bírósági döntést a volt egyiptomi elnök ügyvédei. Murszi egyébként továbbra is az ország legitim vezetőjének tekinti magát.
Vágólapra másolva!

Fellebbezést nyújtottak be a halálos ítélet és az életfogytiglani börtönbüntetés ellen is Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök kirendelt védői. Murszit júniusban ítélték el, posztjáról 2013-ban mozdították el.

Felakasztják az ítélet szerint

A kairói büntetőbíróság júniusban rótta ki a kötél által végrehajtandó halálbüntetést Mohamed Murszi volt egyiptomi elnökre az ellene folyó börtönkitörési perben. Az iszlamista exállamfő mellett halálra ítélték a mögötte álló Muzulmán Testvériség vezetőjét, és négy magas rangú tisztségviselőjét is.

Mohamed Murszit halálra és életfogytiglanra is ítélték júniusban Forrás: AFP/Khaled Desouki

Az elítéltek a vád szerint a 2011-es felkelés első napjaiban "külföldi fegyveresek" segítségével kitörtek börtönükből.

A bíró szerint az elítéltek bűnösök az akció során elkövetett emberölésekben.

Több mint kilencven vádlottra távollétükben mondták ki a legsúlyosabb büntetést.

Egy évig volt csak elnök

A 2012 nyarán megválasztott, majd 2013-ban egy év elnöklés után elmozdított Murszit egy másik perben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Abban az eljárásban a vád szerint a testvériség vezetőivel közösen külföldi szervezeteknek kémkedett Egyiptomon belüli terrortámadások céljával.

Várható volt, hogy az ítéletek ellen fellebbezni fognak.

A Reuters megjegyzi, hogy Murszi nem kívánt saját ügyvédet megbízni a védelmével, így kirendelt ügyvédek nyújtották be most a fellebbezést, mivel a volt elnök nem ismeri el a bíróság illetékességét, és magát tekinti az ország legitim államfőjének.