70 ezren menekültek el eddig az afrikai pokolból

NKURUNZIZA, Pierre félmeztelen Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS katona kormányellenes tüntetés ÖLTÖZÉK sebesült SZEMÉLY TÁRGY tüntető Bujumbara, 2015. május 7.
Katonák emelik fel a földről a burundi kormányzópárt félkatonai ifjúsági szervezetének egyik megvert
Katonák emelik fel a földről a burundi kormányzópárt félkatonai ifjúsági szervezetének egyik megvert tagját az afrikai Burundi fővárosában, Bujumbarában
Vágólapra másolva!
Heves harcok törtek ki csütörtök reggel a burundi állami tévé és rádió székháza körül az afrikai ország fővárosában, Bujumburában, a feltehetően külföldön tartózkodó Pierre Nkurunziza államfőt támogató katonák és az elnök megbuktatására törekvő puccsisták között - számoltak be szemtanúk és katonai források.
Vágólapra másolva!

Hetekig tartó demonstrációkat követően szerdán Godefroid Niyombare, a burundi hadsereg egy tábornoka más magas beosztású katonatisztek és rendőrök jelenlétében bejelentette, hogy eltávolította tisztségéből az államfőt, aki alkotmányellenes módon harmadik alkalommal is indulni akar az elnökválasztáson.

Katonák emelik fel a földről a burundi kormányzópárt félkatonai ifjúsági szervezetének egyik megvert tagját az afrikai Burundi fővárosában, Bujumbarában Forrás: MTI/AP/Jerome Delay

Ehhez képest Prime Niyongabo, a katonaság vezérkari főnöke csütörtökre virradó éjszaka az állami rádióban közölte, meghiúsították az elnök elleni puccskísérletet, és csapataik továbbra is ellenőrzik a stratégiai fontosságú helyszíneket. A nehézfegyverekkel és rakétavetőkkel zajló összecsapások ezután robbantak ki a Nkurunzizához hű katonák kezén lévő épületek körül.

Nehézfegyverekkel néznek szembe Forrás: AFP/Landry Nshimiye

Nem tudni, hogy az elnök hol tartózkodik. Előző nap Nkurunziza Tanzániába utazott, hogy a kelet-afrikai államok vezetőivel megvitassa az országában kialakult helyzetet. Ugyanakkor egy tanzániai külügyi tisztségviselő azt mondta, a burundi államfő nem vett részt a Dar-es-Salaamban tartott megbeszéléseken, és hazautazott a puccsal kapcsolatos hírek hallatán. Niyombare ugyanakkor szerdán elrendelte a határok és a bujumburai repülőtér lezárását. A puccsisták csütörtökön azonnal visszautasították a vezérkari főnök bejelentését.

Nyugalomra intett az államfő Forrás: AFP/Landry Nshimiye

Pierre Nkurunziza államfő egy neki tulajdonított Twitter-üzenetben nyugalomra intette Burundi lakosságát.

Nem tudják, hol az elnök Forrás: AFP/Jennifer Huxta

Az Afrikai Unió és a tanzániai értekezlet résztvevői is elítélték szerda este a bujumburai puccskísérletet, és az alkotmányos rend helyreállítására szólítottak fel.

Véres összecsapások Forrás: AFP/Jennifer Huxta

Egyelőre nem tudni, ki ellenőrzi a kelet-afrikai országot, amelyben április 26. óta tüntetnek amiatt, hogy Nkurunziza elnök bejelentette, harmadszorra is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek.

Rengetegen elmenekültek Forrás: AFP/Jennifer Huxta

A tiltakozásokban eddig több mint húszan vesztették életüket Burundiban. Az ENSZ becslései szerint több mint 70 ezren menekültek a szomszédos országokba az etnikai alapú erőszak kiújulásától tartva.

Burundiban az 1993 és 2006 közötti hutu-tuszi belháborúkban több mint 250 ezren vesztették életüket.

Goran Tomasevics, a Reuters fotósa testközelből látta, ahogy a tömeg egy rendőrnőre támadt,. aki állítólag korábban lelőtte egyik társukat. A sokkoló jelenetet végigfotózta. Itt találja a képeket.