Ultimátumot adott Ausztria a német kormánynak

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Az osztrák kormány kezdeményezésére Bécsben tárgyalnak a nyugat-balkáni országok bel- és külügyminiszterei. Ausztria a találkozóval nyomást próbál gyakorolni a német kormányra, hogy változtasson eddigi menekültpolitikáján. Az osztrák kormányt az Európai Bizottság és a Frontex igazgatója is bírálta, különcködéssel vádolva őket. A szerb belügyminiszter a görögök kihagyását sérelmezte.
Vágólapra másolva!

Az osztrák fővárosban gyűlt össze kilenc balkáni ország bel- és külügyminisztere, hogy együttesen megoldást találjanak a menekültútvonalon kialakult káosz kezelésére – írja a Zeit. Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bulgária miniszterei emellett a német Willkommen-politika újragondolását szeretnék kikényszeríteni.

Athén kiborult

A találkozóra a menekültáradatnak leginkább kitett európai ország nem kapott meghívót: Görögország. Rajta kívül Németország sem képviseltette magát a szerdai találkozón. A görög kormány felháborodásának adott hangot:

Athén szerint az osztrák kormány gesztusa egy diplomáciailag kifogásolható lépés.

A görög–macedón határ lezárása pedig egy humanitárius katasztrófa a görög kormány szerint.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter is kifogásolta Görögország kihagyását a szerdai találkozóról. Nem lehet egységes stratégiát felállítani a menekültkérdés kezelésére, ha kihagyjuk az egyik legérintettebb országot, véli Stefanovic. Mindez csak félreértésekhez vezet, fűzte hozzá a Der Standard osztrák lapnak adott interjúban.

A szerb belügyminiszter szerint Görögország is kell a menekültkrízis megoldásához Forrás: AFP/Marko Djokovic

Bécsből üzentek Merkelnek

A találkozón Ausztria katonákat ajánlott fel Macedóniának, hogy azok segítsék a görög–macedón határra érkező menekültáradat regisztrációját. A gyűlésen részt vesz az osztrák védelmi minisztérium küldöttsége is, hogy a részletekről egyeztessenek a macedón delegációval. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ennél is tovább ment. Bécsből üzent a német kormánynak.

Ausztria tiszta beszédet vár a német kormánytól. Döntsék el, hogy készek-e befogadni az újonnan érkező menekülteket is. Ha igen, akkor konkrét számot akar az osztrák kormány – írja a Die Welt.

Össztűz alatt a német kancellár Forrás: AFP//John Macdougall

Fejezzék be a különcködést!

Az üzengetések nemcsak az osztrák fővárosból érkeztek, de Berlin és Brüsszel sem hagyta szó nélkül az ausztriai csúcstalálkozót. A német kormány szkeptikusan fogadta az osztrákok kezdeményezését. Berlin szerint csakis

kizárólag egységes európai fellépéssel lehet a menekültkrízist kezelni.

Berlin véleményét osztja az Európai Bizottság és Fabrice Leggeri, a Frontex igazgatója is. Az unió határvédelmi ügynökségének vezetője szerint ha egyes országok lezárják a határaikat, azzal annyit érnek el mindössze, hogy átcsatornázzák a menekülteket új útvonalakra, ahogy történt Magyarország esetében is.

Újabb Röszke várható a görög–macedón határon? Forrás: AFP/Armend Nimani

Eközben a határon

Míg a nyugat-balkáni országok miniszterei Bécsben egyezkednek, a macedón–görög határon teljes a káosz. Macedónia február 21-én lezárta Görögországgal közös határát az afgán menekültek előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át. Emiatt migránsok ezrei rekedtek az idomeni határátkelőnél.