A tálibok nem ülnek tárgyalóasztalhoz

Öngyilkos merénylet Afganisztánban
Öngyilkos merénylet Afganisztánban
Vágólapra másolva!
A tálibok szombaton jelezték: nem kívánnak részt venni az Afganisztán, Pakisztán, Kína és Egyesült Államok által kezdeményezett béketárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Addig nem vesznek részt az afgán béketárgyalásokon a magukat Afganisztáni Iszlám Emirátusnak nevező tálibok, amíg amerikai csaptok tapossák Afganisztán földjét, - derül ki a közleményükből.

Nem tárgyalóképesek

Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok képviselőiből álló Négyoldalú Koordinációs Csoport februári kabuli találkozója után bejelentette, hogy március elején a pakisztáni Iszlámábádban várhatóan megkezdődnek a közvetlen tárgyalások a kormány és a felkelők között. "Minden hasonló témájú pletykát elutasítunk, és egyértelműen kijelentjük, hogy

az Iszlám Emirátus vezetője senkit sem hatalmazott fel ezen a találkozón való részvételre"

- szólt a tálibok internetes oldalán nyilvánosságra hozott közlemény. "Az Iszlám Emirátus újra megismétli, hogy Afganisztán felszabadulásáig, a feketelisták megsemmisítéséig és az ártatlan foglyok szabadon engedéséig a hasonló felesleges és félrevezető tárgyalások semmilyen eredményt nem hozhatnak."

Az afgán rendőrség egy ellenőrző ponton felügyeli a forgalmat Ghazni tartományban Forrás: AFP/Rahmatullah Alizadah

Iszlamista kormányzást akarnak

A béketárgyalások tavaly július óta szünetelnek, mivel a tálibok új vezetője, Mullah Aktar Manszúr részvételi feltételeket szabott.

Manszúrt leköti a tálibok közötti belviszály,

valamint a szakadár csoportokkal való csatározás, amelyek teljességgel elutasítják a tárgyalásokat.

A 2001-es amerikai katonai beavatkozás során a hatalomból elűzött tálibok erőszakos felkeléssel próbálják megdönteni a nyugati hatalmak által támogatott kabuli kabinetet, hogy visszaállíthassák az iszlamista kormányzást az országban.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörésével szembesülő tálibok az utóbbi időben fokozták harci erőfeszítéseiket, és a korábbi évektől eltérően még télen sem hagytak fel az erőszakcselekményekkel.