A német kormány a gyermekházasság tiltására készül

Vágólapra másolva!
A német kormány megtiltaná a házasságkötést a 18 éven aluliaknak, a tervezett törvénymódosítást az indokolja, hogy a menekülthullámmal megemelkedett a házasságban élő fiatalkorúak és gyermekek száma - jelentették szerdán német lapok.
Vágólapra másolva!

A beszámolók szerint a kormánypártok - a jobboldali CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - egyetértenek abban, hogy mielőbb

jogszabályban kell tiltani a 18 éven aluliak egyházi, vagy anyakönyvvezető előtti házasságkötését.

A tiltás főleg a muzulmán közösséget érintené. A szövetségi parlament (Bundestag) még az idén megalkothatja a törvény. A tervek szerint a szabályszegést szigorúan büntetnék. Így például egy imám - muzulmán egyházi személy - komoly pénzbüntetéssel számolhat, ha 18 éven aluliakat ad össze. A formálódó elképzelés szerint

a 18 éven aluliak külföldön kötött házasságát sem ismernék el Németországban.

A szövetségi belügyminisztérium adatai alapján

nagyjából 1500 gyerek vagy fiatalkorú él házasságban, legnagyobb részük szíriai menedékkérő vagy menekült.

A tényleges szám ennél nagyobb lehet, mert az állam nem mindig értesül az egyházi - például az imámok előtt kötött - házasságokról -, de a gyermekházasság így sem tömeges jelenség.

A hatályos szabályok szerint 16 év az alsó korhatár, de ebben az életkorban csak akkor lehet házasságot kötni, ha a partner már felnőtt, és a területileg illetékes családjogi bíróság hozzájárul a frigyhez. Évente néhány tucat ilyen házasságot kötnek Németországban.