Berlin szerint Ankara iszlamista szervezeteket támogat

Turkey stand against failed coup attempt TURKEY 2016 Turkish President Recep Tayyip Erdogan VAN August Turkish flags POSTER failed military coup attempt Besyol Square
Rengetegen állnak ki Erdogan elnök mellett
Vágólapra másolva!
A török kormány évek óta együttműködik iszlamista és terrorista szervezetekkel a Közel- és a Közép-Keleten, és Recep Tayyip Erdogan államfő tevékenyen támogatja ezt a politikát - áll a német kormány egy nem nyilvános elemzésében az ARD német országos köztelevízió keddi jelentése szerint. 
Vágólapra másolva!

Az ankarai vezetés 2011 óta fokozatosan "iszlamizálódott" bel-, és külpolitikája révén Törökország "iszlamista csoportok központi platformja" lett a térségben - áll a dokumentumban.

A török államfő és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) "ideológiai fogékonyságát" a szélsőséges iszlamizmus iránt az is mutatja, hogy számos alkalommal a szolidaritásukról biztosították és támogatták az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalmat, a Gázai övezetet ellenőrző palesztin, radikális Hamászt és szíriai fegyveres iszlamista ellenzéki csoportokat - olvasható az elemzésben az ARD szerint.

A német kormány az ellenzéki Baloldal parlamenti (Bundestag-) frakciójának írásbeli kérdésére adott válaszában

első alkalommal hozza közvetlen kapcsolatba hivatalosan a török államfőt terrorszervezettel

- emelte ki a köztelevízió a tagesschau.de című hírportálján közölt beszámolóban, rámutatva, hogy a Hamászt 2003 óta terrorszervezetként tartják számon az EU-ban.

Terroristákat támogat? Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Ozkan Bilgin

A dokumentum kényes jellegét jól mutatja, hogy nem a nyilvánosságnak készült; szabadon elérhető részében Ole Schröder belügyminisztériumi államtitkár azt írta, hogy államérdekből nem teszik közzé az egész szöveget.

Szembetűnő ellentmondás

Az elemzés és a berlini vezetés nyilvános állásfoglalásai közötti ellentmondás szembetűnő - mutatott rá az ARD, felidézve, hogy a német kormány a menekültválság kezdete óta tudatosan tartózkodik a törökországi politikai folyamatok bírálatától. Mindenekelőtt Angela Merkel kancellár - a jobboldali CDU elnöke - és a szociáldemokrata (SPD) külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier fogalmaz óvatosan. A kormány képviselői legfeljebb háttérbeszélgetéseken vagy nyilvános megszólalásokban tett utalásokban szólnak a török vezetés és a militáns iszlamizmus különösen közeli kapcsolatáról.

A Baloldal frakciójának kérdésére adott írásbeli válasz a CDU-s vezetésű belügyminisztériumban készült a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) helyzetértékelése alapján, méghozzá anélkül, hogy egyeztettek volna az ügyben leginkább illetékes külügyminisztériummal. A külügyi tárca nem is ismeri a Baloldalnak megküldött szöveget. Ennek ellenére a dokumentum hivatalos kormányzati állásfoglalásnak tekinthető.

Az SPD helyteleníti a belügyminisztérium eljárását, és attól tart, hogy az ügy újabb tehertétel lehet Berlin és Ankara már most is feszült viszonyában. Egy ennyire érzékeny kérdésben be kellett volna vonni a külügyminisztériumot, "mégiscsak egy NATO-tagországról van szó, amelynek területén jelenleg német katonák is állomásoznak" - mondta az ARD-nek Rolf Mützenich, az SPD-frakció egyik - külügyekkel foglalkozó - vezető szakpolitikusa.

Bűnrészességgel vádolja a kormányt a baloldal

A Baloldal szerint a kormány megtéveszti a nyilvánosságot, az ankarai vezetést kedvező fényben mutatja be, holott helyzetértékelése nem ezt indokolná - mondta Sevim Dagdelen, az SPD-től balra álló ellenzéki párt parlamenti képviselője, aki azt is kiemelte, hogy a kormány válasza alátámasztja pártja Ankarát bíráló álláspontját. Egyben figyelmeztetett: a kormány a jelenlegi irányvonalával vétkessé válik abban, hogy Törökországban "otthonra lel a fegyveres iszlamizmus".