Bild: Moszkva Németország destabilizálására törekszik

2016.03.10. 14:34

Az orosz vezetés Németország destabilizálására törekszik - írja a Bild a német hírszerzési szolgálatra hivatkozva. A biztonsági szervek aggódnak a Németországban élő oroszok mobilitási potenciálja miatt és több egyesületet is megfigyelés alá vettek. A lap szerint a cél, hogy lejárassák, hiteltelenítsék a német kormányt.

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szerint a moszkvai vezetés Németország destabilizálására törekszik - írja a Bild.

A Bild szerint a moszkvai vezetés célja, hogy destabilizálja NémetországotForrás: AFP/Yuri Kadobnov

A beszámoló szerint a BND és a belső elhárításért felelős BfV vezetői a napokban tájékoztatták a szolgálatokat felügyelő parlamenti testületet, hogy Moszkva egyre inkább igyekszik célzott akciókkal befolyásolni a német politikát és a közvéleményt.

Több egyesületet megfigyelnek

A mindig zárt ajtók mögött és lehallgatásbiztos helyiségben tanácskozó ellenőrző bizottság meghallgatásán a szolgálatok vezetői a Bild értesülése szerint aggodalmuknak adtak hangot a nagyjából kétmilliós németországi orosz közösségben mutatkozó "magas mobilizációs potenciál" miatt.

A lap szerint a vezetők úgy vélték, hogy az utóbbi időszakban tartott németországi orosz demonstrációk egyáltalán nem voltak spontán jellegű megmozdulások. Elmondták, hogy megfigyelés alá vettek több egyesületet és egyéb szervezetet.

Cél, a lejáratás

A szolgálatok vezetőinek helyzetértékelése szerint az orosz kormány az orosz médián, a többi között a Russia Today állami hírtelevízión keresztül is igyekszik lejáratni, hitelteleníteni a német kormányt. Példaként említettek interjúkat Németországból állítólagosan Oroszországba távozott németországi oroszokról, akik elmondásuk szerint azért döntöttek az emigrálás mellett, mert a menekültek miatt nem érezték magukat biztonságban Németországban.

A moszkvai vezetés törekvéseinek mintapéldájának nevezték annak az orosz származású berlini lánynak az esetét, aki januárban 30 órára eltűnt, és amikor előkerült, azt állította, hogy "délies kinézetű" férfiak elrabolták és megerőszakolták. később kiderült, hogy csak elrejtőzött szülei elől, akiket behívattak az iskolába, hogy tájékoztassák őket a lányuk körüli gondokról.

Groteszk túlzások

A Süddeutsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja február 19-én azt jelentette, hogy a kancellári hivatal megbízta a BND-t és a BfV-t, derítse fel, hogy az orosz szolgálatok indítottak-e német vonatkozású, az egykori szovjet KGB titkosszolgálat gyakorlatát idéző úgynevezett aktív intézkedésekből álló programot, magyarul

törekednek-e a német politikai viták és a közvélemény befolyásolására.A tényfeltáró munkacsoport beszámolója szerint a berlini vezetés érdeklődik egyebek mellett az iránt, hogy miért fordulnak elő "groteszk túlzások" az orosz állami médiumokban, például az, hogy az 1938. november 9-én kezdődött zsidóellenes náci pogromokhoz, a kristályéjszakához hasonlítják a szilveszter éjjel történt szexuális zaklatásokat és rablásokat.

- Tudni akarjuk, hogy van-e itt valami koncepció" - mondta egy név nélkül nyilatkozó forrás.

Kiesewetter: Radikálisokat pénzelnek

A müncheni lap és az NDR, illetve a WDR oknyomozó csoportja azt is tudni véli, hogy a kancellári hivatalt már hónapok óta foglalkoztatja az a kérdés, hogy Moszkva támogat-e Németországban szélsőséges csoportosulásokat.

Neonáci tüntetés a németországi HalbébanForrás: AFP/Patrick Pleul

A kancellárián úgy vélik, Moszkva aligha hagyja ki Németországot ilyen irányú tevékenységéből - írta Süddeutsche Zeitung.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető védelempolitikai szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter februárban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzügyi támogatást nyújt németországi jobboldali radikális hálózatoknak, és ennek az "ötödik hadosztálynak" a tevékenységét "dezinformációs" kampányokkal egészíti ki.

Az orosz elnök egyebek mellett arra törekszik, hogy csökkenjék a németek menekültek iránti segítőkészsége, "stratégiai célja" pedig az Európai Unió megosztása és gyengítése - vélekedett az Angela Merkel vezette CDU politikusa. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK