A donyecki városi bíróság szerint Nagyija Szevcsenko bűnös két orosz újságíró halálában. Az ukrán pilótanőre az ügyészek 23 év börtönt kértek, a büntetés mértékét kedden hirdetik ki.

Bűnösnek ítélte hétfőn az oroszországi donyecki városi bíróság Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és illegális határátlépésben – írja a BBC

Nagyija Szavcsenko nem ismerte el a bűnösségétForrás: AFP/Stringer

Szavcsenko, aki a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, korábban közölte, hogy 
nem kívánja megfellebbezni az ítéletet. 

Az ügyészség 23 évi szabadságvesztés kiszabását kérte, a büntetés mértékét kedden hirdetik ki.

Nem engedték be az ukrán képviselőt

Az orosz hatóságok közben öt évre megtiltották a beutazást Oroszországba Irina Herascsenko ukrán parlamenti képviselőnőnek, aki több képviselővel együtt az ítélethirdetésre igyekezet Donyeckbe. 

A kelet-ukrajnai válság rendezésében aktív szerepet vállaló ukrán képviselő korábban azt írta Facebook-oldalán, hogy Porosenko elnök utasítására és a szívünkre hallgatva Szvjatoszlav Ceholkóval együtt odautazunk, hogy támogassuk Nagyija Szavcsenkót a bírósági tárgyaláson. 

A határon azonban megállították Herascsenkót és az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte vele, hogy személyét biztonsági kockázatnak tekintik, így 2021-ig megtiltják a belépését az országba.

Rájuk irányította a tüzet

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.

Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnrészes egy Luhanszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva 
ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt. 

Éhségsztrájkolt, hogy kiadják Ukrajnának

A pilótanő szabadon bocsátása mellett többször tüntettek Kijevben. Március 6-án a tiltakozók tojással és kövekkel dobálták meg Oroszország kijevi követségének épületét.

Nagyezsda Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedését követelő tüntető KijevbenForrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Petro Porosneko ukrán államfő korábban miniszteri posztot ajánlott fel Szavcsenkónak, és azt mondta, hogy kész mindent megtenni, hogy a nő hazatérhessen, egyebek között kész a fogolycserére is. 

Szavcsenko korábban száraz éhségsztrájkba kezdett, így akarta elérni, hogy kiadják Ukrajnának. Később ezt részben ügyvédei kérésére feladta.