Ellentámadásban az Iszlám Állam

2016.06.21. 04:57

Ellentámadást indított az Iszlám Állam a kezén lévő észak-szíriai Manbídzs várost körbevevő és az elfoglalását célzó, amerikai támogatású szíriai erők ellen, jelentős veszteségeket okozva a kurd–arab milíciának.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szíriai emigráns civil szervezet szerint a dzsihadisták három, Mabídzstól délre fekvő falut foglaltak vissza a Szíriai Demokratikus Erőktől, a kurd–arab erők legalább 28 embert veszítettek az ellentámadásban. 

Rakkát visszafoglalták, Manbídzs városából nem tudtak kitörniForrás: AFP/-

Az Egyesült Államok légierejének és különleges erőinek támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők három hete zárta szinte teljesen körbe Manbídzs városát, megfigyelők arra számítottak, hogy hamarosan behatolnak a városba. A hadműveleteket irányító katonai tanács vezetője azonban közölte, hogy noha sikerült visszaverni az Iszlám Állam támadását, a Manbídzs elleni támadás várat még magára, mert az egész várost aláaknázták a dzsihadisták. Az offenzíva az Iszlám Állam utolsó hídfőállásának felszámolását célozza a török–szíriai határon.

Az Iszlám Állam a Rakkától 50 kilométerre délnyugatra fekvő Tabka város körzetében állomásozó szíriai kormányerők ellen is támadást indított vasárnap este, és kiüldözték a hadsereget Rakka tartományból. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK