A Washington támogatta arab és kurd csapatok megindították az offenzívát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai fellegvárának, Rakkának a visszafoglalásáért – mondták el a műveletben részt vevő erők november 6-án, vasárnap.

Szombat este "megkezdődött a nagy csata Rakka és tartománya felszabadításáért" és a "nemzetközi terrorizmus fővárosának bevételéért" – jelentette be közleményében a Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) egyik parancsnoka a várostól több mint 50 kilométerre északra található Ain Isszában.

A civileket távozásra szólították fel

Az Eufrátesz Dühe nevű művelet gerince a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia lesz, de az offenzívában arab, asszír keresztény és türkmén csapatok is részt vesznek. A tervek szerint összesen 30 ezer fegyverest vezényelnek majd az Iszlám Állam szíriai fővárosa ellen. Az SZDE elmondta, hogy létrehozott egy parancsnoki központot, amely az Egyesült Államok vezette koalícióval egyeztet majd az offenzíva során.

A fegyveres erők egyúttal sürgették Rakka lakosságát, hogy hagyják el a várost, és kerüljék el a dzsihadisták hadállásainak környékét.

2014-ben foglalta el az ISIS

Az északkelet-szíriai Rakka 2014 óta áll az Iszlám Állam felügyelete alatt, hasonlóan Moszulhoz, amely a dzsihadisták utolsó iraki bástyája. Moszul bevételéért október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával.

Törökország nem akarja, hogy a kurdok szabadítsák fel

A rakkai hadműveletek valószínűleg Ankara haragját vonják majd maguk után. Törökország terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely szerinte kapcsolatban áll a török állam ellen 1984 óta fegyveres felkelést vezető Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). Ankara többször kérte a rakkai offenzíva elhalasztását, és jelezte: szeretne annak élére állni. Törökország idegesen figyeli a kurd csapatok bármiféle térnyerését határai mentén, és a Szabad Szíriai Hadsereg mellett maga is beszállt a területszerzésért folyó harcokba.