Vádat emeltek a melbourne-i gázoló ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek a 32 éves afgán származású melbourne-i gázoló ellen, akit az incidens után letartóztattak. A férfit tizennyolc ember megölésének kísérletével vádolták meg a hatóságok - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A 32 éves, afgán származású Saeed Noori szombaton jelent meg a bíróságon, és őrizetbe vették.

A hatóságok szerint szándékos volt a gázolás, arra azonban nincs bizonyíték, hogy az incidenst kapcsolatba lehetne hozni a terrorizmussal. A rendőrség kiemelte, hogy Noori mentális problémákkal küzd. Az Origo is megírta, hogy amikor a rendőrség tettének indítékáról faggatta Noori-t, a férfi azt mondta, hogy a muszlimok iránti rossz bánásmód miatt szánta el magát tettére. A férfi menekültként érkezett Ausztráliába.

Két nappal a gázolást követően tizenkét embert még mindig a kórházban ápolnak, közülük hárman továbbra is kritikus állapotban vannak. Kilenc külföldi személy sérült meg a gázolásban, többek között dél-koreai, ír, venezuelai, kínai, indiai és olasz állampolgárok.

A gázoló a karácsonyi vásárlókba hajtott a Flinders Street-i vasútállomás közelében. Forrás: Reuters

Az ABC műsorszolgáltató azt mondta, hogy Noori érzelmesnek tűnt a bíróság előtt, a fejét a kezébe dugta, amikor meglátta édesanyját. A bíró egy pszichológiai jelentést kért Noori-ról, aki várhatóan szerdán kerül ismét a bíróság elé. A BBC kiemelte, hogy óvadék iránti kérelemre nincsen mód.

A rendőrség nem talált összefüggést Saeed Noori és bármely terrorista szervezet között. Ismert, az iszlamista militánsok az utóbbi években Európában és az Egyesült Államokban élő embereket támadták meg. Az események miatt megerősítették Melbourne körül a biztonságot.