A migránsoknak nem tetszik, hogy Németországban a ramadán idején is kell vizsgázni

2018.05.22. 12:49

A németországi iszlám vallású, migráns hátterű szülők nem értenek azzal egyet, hogy a gyerekeiket a ramadán ideje alatt is vizsgáztassák. Azt szeretnék elérni, hogy kapjanak felmentést a hagyományos muszlim böjt idejére.

Heinz-Peter Meidinger, a Német Tanárok Szövetségének az elnöke arról panaszkodott: egyre több problémát vett fel a ramadán a muszlim szülők körében, akik azt teszik szóvá, hogy a gyerekeiket a böjt alatt megterhelik az oktatási intézményekben – írja a Breitbart London az osztrák Kronen Zeitung cikke alapján.

Migráns hátterű diákok egy aacheni iskolábanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Henning Kaiser

A legtöbb panasz Berlinből érkezik, ott a migránsok szülei azt akarják elérni, hogy a gyerekeiket egyáltalán ne vizsgáztassák ez idő alatt.Meiding szerint ez a kérdés számos problémát okoz a német iskolákban, arról viszont nincsenek információi, hogy hány esetben kaptak felmentést az iszlám vallású diákok.

A szociáldemokrata Franziska Giffey német családügyi miniszter véleménye alapján a gyerekeknek a Ramadán ideje alatt is szükségük van a normális érkezésre, máskülönben nem tudnak teljesíteni az iskolákban.

A német miniszter némileg önellentmondásba keveredet, hiszen azt is hozzátette, hogy ennek érdekében a tanároknak és a diáktársaknak nem szabad nyomást kifejteniük a muszlim tanulókra.

A Ramadán kapcsán tavaly Hágában robbant ki nagyobb botrány.

Épp a böjt ideje alatt készítettek csoportképet a város egyik iskolájának az osztályról, azonban mivel két iszlám vallású ikernővér akkor épp nem tartózkodott az oktatási intézményben, ezért lehagyták őket a fotóról.

A lányok szülei felháborodtak emiatt, és 10 ezer eurós kártérítés követeltek az iskolától, diszkriminációra hivatkozva.
A bíróság a muszlimoknak adott igazat, és végül fejenként 500 eurós kártérítést ítélt meg nekik.

A Ramadán alatt az iszlám hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.