Maoista szélsőségesekkel végeztek az indiai biztonsági erők

2018.08.06. 11:50

Legalább 14 maoista lázadó halt meg a biztonsági erőkkel folytatott összecsapásban az India középső részén található Cshattíszgarh államban - közölte a helyi rendőrség.

A tűzpárbajt Szukma körzet erdőségeiben vívták a szélsőségesek és a biztonsági erők; a terület a maoisták egyik fellegvára a térségben - tette hozzá egy illetékes magas rangú rendőrtiszt. A biztonsági erők nem szenvedtek veszteségeket.A rendőrséget a hírszerzés értesítette a felkelők jelenlétéről.

Médiaértesülések alapjána rendőrség és félkatonai szervezetek több mint 200 maoistával keveredtek összecsapásba. A harcok után a menekülő lázadókat üldözőbe vették. Az NDTV indiai hírcsatorna szerint a biztonsági erők több fegyvert lefoglaltak.
A maoista gerillák elutasítják a parlamentáris demokráciát. Saját állításuk szerint fegyveres felkelésük célja az, hogy a szegények és a társadalom peremén élők jogokainak érvényt szerezzenek.

A lázadók India több államában jelen vannak.

2005 óta országszerte több mint 7910-en - civilek, szélsőségesek és a biztonsági erők tagjai - haltak meg a maoistákhoz köthető erőszakcselekményekben a Dél-Ázsia Terrorizmus Portál adatai szerint.